DOI QR코드

DOI QR Code

Effect of Nitrogen Top Dressing at Late Flowering Stage on Yield and Chemical Components in Perilla

들깨 개화후기 질소추비가 수량 및 성분에 미치는 영향

  • 배석복 (농촌진흥청 국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 이명희 (농촌진흥청 국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 황정동 (농촌진흥청 국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 심강보 (농촌진흥청 국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 김성업 (농촌진흥청 국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 이춘기 (농촌진흥청 국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 백인열 (농촌진흥청 국립식량과학원 기능성작물부)
  • Received : 2012.09.12
  • Accepted : 2012.11.18
  • Published : 2012.12.31

Abstract

Perilla is an excellent oil crop for linolenic acid production but still needs more research to improve grain yield and chemical properties. We tried to estimate the possibility for improving grain yield and its quality by applying nitrogen top dressing(4kg per 10a) at 5 days after flowering stage of perilla, using a cultivar Yujin. This study investigated the growth characteristics and seed quality. Nitrogen top dressing on the flowering stage has little affected on such traits as length, node number and diameter of main stem, and branch, cluster and capsules numbers per plant. But compared with standard cultivation as a control, top dressing showed more leaf chlorophyll content by 85%, higher 1000-grain-weight by 31%, and one day extension of maturing period; consequently, grain outyielded by 60% with 123kg per 10a. Seed chemical components also showed 33.3% protein and 48% oil contents that were 11.5% and 6.2% higher than those of control, respectively. Also by top dressing, saturated fatty acid (palmitic and stearic acid) decreased and linoleic acid among unsaturated fatty acids increased. It is concluded that nitrogen topdressing at late flowering stage promotes grain yield and quality of perilla.

유진들깨의 개화기 후 5일에 시용한 질소 추비(4 kg/10a)를 통해 생육특성과 단백질 함량, 지방 함량과 지방산 조성 등을 조사하여 들깨의 수량성과 품질 향상의 가능성을 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 등숙기의 추비는 대조구에 비해 경장과 주경 마디수, 가지수, 경직경 등에서는 차이가 거의 없었으나 성숙기가 1일 늦었고, SPAD 값은 48.6으로 대조구보다 85% 더 높고 농녹색을 성숙후기까지 유지하였다. 2. 추비구의 수량구성요소 및 수량에서 화방군길이, 화방 군수, 군당삭수는 근소하게 더 많았으나 1000립중이 3.4 g으로 대조구 보다 0.8 g 더 무거워 종실수량은 123 kg/10a로 60% 더 많았다. 3. 추비구의 단백질함량은 33.3%로서 대조구 보다 11.5%나 많았으며 국내 유전자원 17.9~28.5%(Park, 1996) 범위를 능가하였으며 기름함량은 48.4%로서 6.2%나 더 높아 추비효과가 있었다. 4. 추비에 따른 지방산 조성은 대조구에 비해 포화지방산인 palmitic acid와 stearic acid이 감소하였고, 불포화지방산에서 linolenic acid와 oleic acids는 감소하였으나 linoleic acid는 증가한 경향을 보였다. 5. 이상의 결과로 미루어 보아 들깨의 등숙기는 최적생육량과 연계한 적정질소추비는 수량성과 품질 향상을 위해 필요할 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Noguchi Daiku. 1990. Physiology of Siso and $\alpha$-linolenic acid. Oil. 43(5) : 44-49.
  2. Lee, B. H., S. N. Ryu, and T. S. Kwak. 2002. Current status and prospects of quality evaluation in Perilla. Korean J. Crop Sci. 47 : 105-162.
  3. Lee, C. K., J. H. Kim, J. Y. Son, Y. H. Yoon, J. H. Seo, Y. U. Kwon, J. C. Shin, and B. W. Lee. 2010. Estimation grain weight and grain nitrogen content with temperature, sola radiation and growth traits during grain-filling period in rice. Korean J. Crop Sci. 55(4) : 275-283.
  4. Lee, J. I., C. B. Park, and S. Y. Son. 1993. Quality improvement in Perilla : III Varietal Differences of protein and amino acid composition in Perilla. Korean J. Crop Sci. 38(1) : 15-22.
  5. Lee, J. I., E. D. Han, H. W. Park, and J. K. Park. 1989. Review of the research results on Perilla and its prospects in Korea. '89 RDA symposium 8 : 40-52.
  6. Noguchi Daiku. 1990. Physiology of Siso and $\alpha$-linolenic acid. Oil. 43(5) : 44-49.
  7. Oh, K. W., S. B. Pae, H. S. Park, C. S. Chung, Y. C. Kwon, J. T. Kim, Y. H. Kwack, and S. C. Kim. 2002. A high-oil and high-yielding Perilla variety "Yujindeulkkae". Korean J. Breed. 34(1) : 64-65.
  8. Park, Chung-Berm. 1996. Studies on quality improvement in Perilla (Perilla ocimoides L.). A thesis for the degree Ph.D. in Chungbuk Natl. University. pp. 1-67.
  9. Robert S. Lees and Marcus Karel. 1992. Omega-3 fatty acids in health and disease. Marcel Dekker, INC. : 115-165.
  10. Rural Development Administration(RDA) : 1992. Industrial Crop Review in Korea. ICRC. pp. 251-293.
  11. Rural Development Administration(RDA) : 2003. Perilla. NYAES. pp. 1-390.
  12. Ryu, S. N., J. I, Lee, H. S. Lee, C. B. Park, and B. R. Sung. 1993. Varietal difference of oil content and omega fatty acid composition in Korea local Perilla. Korean J. Crop Sci. 38(6) : 560-565.
  13. Shimokawa, T., A. Moriuchi, T. Hori, M. Saito, Y. Naito, H. Kabasawa, Y. Nagae, and M. Matsubara. 1988. Effect of dietary $\alpha$-linolenate/ linoleate balance on mean survival time, evidence of stroke and blood pressure of spontaneously hypertensive rats. Life Sci., 43 : 2067. https://doi.org/10.1016/0024-3205(88)90356-6
  14. Yoshida Matsuki. 1995. Seed Bio-science. Seed Physio-chemistry Research Society. pp. 300-301.