DOI QR코드

DOI QR Code

Satisfaction and Preference of School Milk Program of Elementary School in Ulsan

울산시 초등학교 우유급식 만족도 및 기호도 분석

  • Kim, Kyung-A (Nutrition Education Major, Graduate School of Education, Kyungnam University) ;
  • Kim, Hyun-Ah (Dept. of Food and Nutrition, Kyungnam University)
  • 김경아 (경남대학교 교육대학원 영양교육전공) ;
  • 김현아 (경남대학교 식품영양학과)
  • Received : 2011.12.23
  • Accepted : 2012.02.12
  • Published : 2012.03.31

Abstract

This study examined the satisfaction of a school milk program as well as the preference of school milk and flavored milk. The subjects of this study were $4^{th}$ , $5^{th}$ and $6^{th}$ grade students in 4 different elementary schools, who were attending the school milk program in Ulsan. The survey was conducted from April 10, 2009 to April 30, 2009. Of the 403 questionnaires distributed, 347 responded and analyzed (usage rate: 86%). The results were as follows. Of the 347 respondents, 53.9% were boys and 46.1% were girls. 34%, 31.1% and 34.9% of the students were $4^{th}$, $5^{th}$ and $6^{th}$ graders, respectively. Second, 80.1% of the students reported 'have milk everyday', and 89.9% of the students reported 'have milk as it is'. Third, the overall satisfaction with the school milk program was 3.32 based on a 5-point likert scale, the 'guidance of nutrition teachers and class teacher' was 3.21 and 'taste of school milk' was 3.37. There were significant positive correlations between the school milk satisfaction variables and overall satisfaction (p<0.01). Fourth, the preference for school milk was 3.33. The preference for flavored-milk were 3.63 (coffee milk), 4.44 (chocolate milk), 4.16 (strawberry milk), 4.26 (banana milk) and 3.53 (black bean milk). Fifth, to improve the school milk program, 85.9% of students wanted a provision for flavored milk. In conclusion, schools need to find a way to increase the satisfaction of the school milk program and the preference of school milk to increase the milk intake of students. Nutrition education for students and parents should be conducted systematically and choices for various kinds of milk and milk products should be given to the students.

본 연구는 울산시 초등학교 우유급식의 실태와 인식을 조사하고 우유급식에 대한 만족도와 기호도 분석을 실시하여 향후 학교 우유급식 개선 방안 수립을 위한 기초 자료를 제시하고자 수행되었다. 본 연구의 수행을 위해 2009년 4월 10일부터 2009년 4월 30일까지 울산광역시에 소재한 우유급식이 의무적으로 실시되고 있는 4개 초등학교의 고학년 4, 5, 6학년을 대상으로 설문조사를 실시하였다. 총 403부의 설문지를 배포하였으며, 부적절하게 기재된 56부를 제외하고 총 347부(남 187명, 여 160명)를 본 연구의 최종 분석에 사용하였다(이용률: 86%). 본 연구 결과의 요약은 다음과 같다. 첫째, 조사대상의 일반사항으로 성별은 남학생 187명(53.9%), 여학생 160명(46.1%)이었으며, 학년별로는 4학년 118명(34.0%), 5학년 108명(31.1%), 6학년 121명(34.9%)이었다. 둘째, 학교우유급식 실태 조사 결과 학교에서 제공되는 우유의 섭취 빈도를 조사한 결과 조사대상자의 80.1%가 '주 5회', 11.8%가 '주 3~4회', 7.5%가 '주 1~2회', 0.6%가 '주 0회' 순으로 응답하였다. 우유 먹는 시간은 '1~2교시 후'가 58.2%, '우유를 교실에 가져온 직후'가 28.8%로 조사대상의 87%인 대부분의 학생이 오전 중으로 우유를 먹는 것으로 나타났다. 남은 우유 처리방법은 '집에 가져간다'가 76.1%로 높게 나타났고 '그냥 버린다(11.8%)', '선생님께 드린다(8.4%)', '친구에게 준다(2.9%)', '그 다음날 먹는다(0.8%)' 순이었다. 우유 섭취에 대한 담임교사의 권유 및 확인 여부를 조사한 결과 우유급식 시 담임교사가 우유 섭취에 대하여 권유하는 경우가 82.1%로 높게 조사되었으나 우유 섭취에 대한 담임교사의 확인 여부는 '가끔 확인한다'가 55.0%로 가장 높게 나타났고 '항상 확인한다'는 23.3%, '확인하지 않는다'는 21.7%로 나타났다. 셋째, 학교 우유급식에 대한 만족도 조사 결과 우유급식에 대한 전반적인 만족도는 3.32로 조사되었다. 우유급식에 대한 세부 요인별 만족도 수준을 살펴보면 '영양(교)사, 담임교사의 우유급식지도' 항목의 만족도 점수가 3.21로 가장 낮게 나타났고, 그 다음으로 '급식 우유의 맛' 3.37, '급식 우유의 온도' 3.64의 순으로 낮게 조사되었다. 넷째, 학교 우유급식 만족도 요인들과 전반적인 만족도와의 상관관계 분석 결과 학교우유급식의 맛(p<0.01), 온도(p<0.01), 양(p<0.01), 제공시간(p<0.01), 포장상태(p<0.01), 제품회사(p<0.01), 급식지도(p<0.01)의 7개 요인은 전반적인 만족도 문항과 유의한 양의 상관관계가 있음을 알 수 있었다. 다섯째, 학교급식 우유 및 가공우유에 대한 기호도 조사 결과 초코우유(4.44), 바나나우유(4.26), 딸기우유(4.16), 커피우유(3.63), 검은콩우유(3.53), 학교급식우유(흰 우유)(3.33) 순으로 나타나 학교급식 우유의 기호도가 가장 낮게 나타났다. 본 연구 결과를 바탕으로 향후 우리나라 학교 우유급식에 대한 제언을 하면 다음과 같다. 첫째, 본 연구에서 학교 우유급식에서 제공된 우유의 온도에 대한 만족도 수준이 낮게 조사되었으므로 우유급식의 적절한 온도 유지 관리 체계가 필요하다. 또한 일부 학생들이 우유 배식 즉시 먹지 않고 오후에 먹는 것으로 조사되었으므로 학생들의 우유급식 사후 지도 및 관리가 필요하다. 둘째, 장기적으로는 학교 우유급식에 있어서 가공우유 및 다양한 유제품을 제공하는 선택권을 학생들에게 부여하는 것에 대한 논의가 이루어져야 하겠다. 본 연구에서 학교 우유급식에서 제공된 우유의 맛에 대한 만족 수준이 낮게 조사되었고 가공우유 및 다양한 유제품의 제공에 대한 수요자의 요구가 높게 조사되었으며, 일부 학생들이 유당불내증이 있는 것으로 조사되었으므로 학생들의 다양한 기호를 고려하여 선택권을 부여한다면 우유급식에 대한 만족도가 개선될 뿐만 아니라 우유 섭취량 또한 증가할 것이라고 사료된다. 셋째, 우유에 대한 영양교육 프로그램 개발 및 실행을 통하여 초등학생들의 우유에 대한 가치 변화를 유도하여야 할 것이다. 초등학교부터 충분한 영양교육을 통해 우유에 대한 과학적인 지식을 전달함으로써 학생들로 하여금 우유에 대한 긍정적인 가치를 갖게 한다면 이는 평생 건강의 기틀이 될 것이다. 넷째, 교사의 우유급식에 대한 태도가 학생들의 우유 섭취에 영향을 미치므로 교사의 우유급식에 대한 긍정적이면서 적극적인 태도 변화가 필요하다. 다섯째, 학부모에 대한 관심과 태도 또한 필수적이라 할 수 있다. 학부모를 대상으로 다양한 안내문의 발송을 통해 학부모의 관심과 긍정적인 태도를 이끌어 냄으로써 가정에서도 학생들이 학교 우유급식에 대해 긍정적인 태도를 가질 수 있도록 교육이 이루어져야 할 것이다. 즉 우유에 대한 가치 변화를 유도하기 위하여서는 영양 교사, 교사와 학부모의 상호 협력이 필요하다고 할 수 있다. 여섯째, 학교급식 메뉴에서 우유가 포함된 다양한 메뉴의 개발이 필요하다. 우유가 포함된 다양한 메뉴를 제공함으로써 우유 섭취량의 증가를 기대할 수 있을 뿐만 아니라 유당불내증이 있는 경우 우유자체보다는 조리된 형태의 경우 제공되는 것이 증상을 완화하므로 바람직한 방법이라고 할 수 있다. 일곱째, 우유급식의 실태에 대한 연구는 이미 충분히 이루어진 상태로 향후에는 우유급식에 대한 좀 더 구체적이고 다양한 주제에 대한 심도 있는 연구가 필요하다. 예를 들어 우유급식의 온도 관리를 위한 관리 체계, 비타민 강화된 가공 우유의 개발, 가공 우유의 섭취로 인한 영양소 섭취 및 식사의 질 변화, 우유에 대한 영양 교육 프로그램 개발 등에 관한 연구가 이루어져야 할 것이다.

Keywords

References

  1. Yang IS, Park MK, Lee PS, Chung YS, Kim YS, Lee SY. 2007. Analysis of the school milk program in Japan for expansion of school foodservice's milk consumption. Korean J ournal of Food Marketing Economics 24: 1-24.
  2. Park SH. 2009. A study on milk and calcium intake of elementary school students by school foodservice-in some part of Gyeongbuk province. MS Thesis. Yeungnam University, Daegu, Korea. p 17.
  3. Kim BY. 2007. Milk and calcium intake of middle school students with or without participating in school milk service. MS Thesis. Hannam University, Daejeon, Korea. p 19.
  4. Kim TY. 2008. Comparison of calcium intake status among elementary students by participation in the school milk program. MS Thesis. Chungbuk National University. Cheongju, Korea. p 19,26,36.
  5. Kim TY, Kim HS. 2009. Comparison of calcium intake status among elementary students by participation in the school milk program. Korean J Food Culture 24: 106-115.
  6. Kim HY. 2009. Milk and calcium intakes of middle school students according to the school milk program in Cheongju. MS Thesis. Chungbuk National University, Cheongju, Korea. p 24-25,31,41-42.
  7. Jang JK, Cho WJ, Oh SY, Kim EM. 2007. The effect of school milk program for junior & senior high school students on milk consumption. Korean J Food Culture 22: 498-502.
  8. Cox B, Sneyd MJ. 2011. School milk and risk of colorectal cancer: a national case-control study. Am J Epidemiol 173: 394-403. https://doi.org/10.1093/aje/kwq390
  9. Panely CV, Johnson RK, Wang MQ. 1998. Predictors of milk consumption in U.S. school-aged children : evidence from the 1994-95 USDA continuing survey of food intakes by individuals. J Am Diet Assoc 98(S): A52.
  10. Conners P, Bednar C, Klammer S. 2001. Cafeteria factors that influence milk-drinking behaviors of elementary school children: grounded theory approach. J ournal of Nutrition Education 33: 31-36 https://doi.org/10.1016/S1499-4046(06)60007-9
  11. Pelzer M, Stuewe R, Thompson K. 1998. Improving storage and serving temperature of milk in schools. J Am Diet Assoc 98(suppl): A100.
  12. Bednar CM, Connors P. 1999. Sensory testing of milk with school children. J Am Diet Assoc 99(suppl): A27.
  13. Silagyi-Rebovich EJ, Arrowood JT, Balotti A, Mitchel C. 2005. Waste comparison of ultra-high temperature (UHT) milk and skim milk among elementary school aged children participation in the school lunch program in a southeastern state. J Am Diet Assoc 105(2 suppl): A50.
  14. Turner M, Bergman EA, Buergel NS. 2001. Offering chocolatae milk results in more calorie, protein, and calcium consumption by elementary students in a school breakfast program. J Am Diet Assoc 101(1 suppl): A104.
  15. Johnson RK, Frary C, Wang MQ. 2002. The nutritional consequences of flavored-milk consumption by school-aged children and adolescents in the United States. J Am Diet Assoc 102: 853-856. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(02)90192-6
  16. Yon BA, Johnson RK, Stickle TR. 2012. School children's consumption of lower-calorie flavored milk: a plate waste study. Journal of Academy of Nutrition and Dietetics 112: 132-136. https://doi.org/10.1016/j.jada.2011.09.011
  17. Patterson J, Saidel M. 2009. The removal of flavored milk in school results in a reduction in total milk purchases in all grades, K-12. J Am Diet Assoc 109(suppl): A97.
  18. Park SI, Bae SY. 1999. A study on elementary students' milk intake at home and school in Seoul area. Korean J Dietary Culture 14: 361-369.
  19. Kim JH. 2007. Analysis of the awareness of the value and the consumption pattern on milk of elementary middle and high school students. Journal of the Korean Home Economics Association 45: 23-33.
  20. Seo SH, Bae MH. 2007. Preference of elementary school students compared by dietitians' perception in school lunch program. J Korean Soc Food Sci Nutr 36: 1083-1093. https://doi.org/10.3746/jkfn.2007.36.8.1083
  21. Kim HJ. 2009. Study on the recognition and intake state of milk, along with satisfaction degree about school milk service of junior high school students. MS Thesis. Kyungwon University, Sungnam, Korea. p 26-30.
  22. Nam ES, Kim HJ, Park SI. 2011. Survey of middle school students' intake of milk and satisfaction with school milk program. Korean J Food & Nutr 24: 17-27. https://doi.org/10.9799/ksfan.2011.24.1.017
  23. Lee GO. 2005. A study on middle school student and high school student's preference, knowledge, perception and consumption pattern for milk and milk products in Geochang area. MS Thesis. Changwon National University, Changwon, Korea. p 1-3.
  24. Yoon HS, Lee GO. 2005. Preference and consumption pattern of middle and high school students on milk and milk products in Geochang area. J Korean Diet Assoc 11: 449- 461.
  25. Yoon HS. 2006. The consumption pattern, perception and knowledge of middle and high school students on milk in Geochang area. J Korean Diet Assoc 12: 18-31.
  26. Hong KJ. 2005. Milk intake patterns of urban adolescents in Chungnam area for promoting milk consumption. MS Thesis. Chungnam University, Daejeon, Korea. p 15-16,22, 32-33,39,55.
  27. Kang SG. 2011. A study on perception, intake status and improvement on school milk program of elementary school students in Chungnam. MS Thesis. Kongju National University, Kongju, Korea. p 13,19,22.
  28. Park EJ. 2007. A study of elementary school students' preference for and intake of milk and milk products in urban and rural. MS Thesis. Hannam University, Daejeon, Korea. p 1-3,40-41.
  29. Ha HS. 2007. The effect of preference, perception and nutrition knowledge of middle school students in Gyeongsangnam- do area on milk consumption-centered on Miryang area. MS Thesis. Daegu University, Daegu, Korea. p 1-8,33,38,53,55,67.
  30. Shin MS. 2008. The survey of milk preference and intake patterns of middle school students in Jeonju area. MS Thesis. Wonkwang University, Iksan, Korea. p 4-8,26-28, 35,58-59.
  31. Kim SO. 2010. A study of milk intake and perception of the school milk program among elementary schools in the Muan area-focusing on fourth, fifth and sixth graders-. MS Thesis. Mokpo National University, Mokpo, Korea. p 13,18,45-46.
  32. Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries. 2011. Report of school milk provision in 2009. Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries, Seoul, Korea. p 1-2.
  33. Jung IK, Kwon SO. 2003. A study on the school milk program among elementary, middle and high school students in Korea. Korean J Community Living Science 14: 71-81.
  34. Johnson RK, Panely CV, Wang MG. 2001. Association between the milk mothers drink and the milk consumed by their school-aged children. Family Economics and Nutrition Review 13: 27-36.

Cited by

  1. Investigation into Korean School Milk Program Management and Dietitians' Perception of School Milk Program Improvement vol.21, pp.4, 2015, https://doi.org/10.14373/JKDA.2015.21.4.291
  2. Milk Consumption and Perception of School Milk Program among Elementary, Middle, and High School Students in Korea vol.22, pp.3, 2016, https://doi.org/10.14373/JKDA.2016.22.3.163
  3. Evaluation of Dietary Behavior among Preschooler in Jecheon Area Using Nutrition Quotient for Preschoolers vol.34, pp.4, 2018, https://doi.org/10.9724/kfcs.2018.34.4.413