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Comparison of Physico-chemical and Nutritional Characteristics of Pre-inoculation and Post-harvest Flammulina velutipes Media

팽이버섯 접종전과 수확후 배지의 이화학성 및 영양성분 비교

  • Cheong, Jong-Chun (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, Rural Development Administration) ;
  • Lee, Chan-Jung (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, Rural Development Administration) ;
  • Suh, Jang-Sun (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, Rural Development Administration) ;
  • Moon, Yea-Hwang (Department of Animal Science and Biotechnology, Gyeongnam National University of Science and Technology)
  • 정종천 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
  • 이찬중 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
  • 서장선 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
  • 문여황 (경남과학기술대학교 동물생명과학과)
  • Received : 2012.11.28
  • Accepted : 2012.12.11
  • Published : 2012.12.31

Abstract

This study were carried out to analyze nutritional ingredients of pre-inoculation and post-harvest Flammulina velutipes media. pH, moisture content, total carbon(T-C), total nitrogen(T-N), crude protein, crude fiber, and crude fat content on the 8 raw materials using Flammulina velutipes bottle cultivation medium, and after sterilization(pre-inoculation) and post-harvest medium was analyzed. This result is expected to be utilized as the basis for recycling post-harvest media.

본 시험은 팽이버섯 병재배 수확후배지의 가축 사료화에 활용하기 위하여 영양성분 분석을 수행하였다. 팽이버섯 재배에 주로 이용하는 콘코브, 미강 등 배지재료 8종과 버섯 재배전(살균후) 배지 3종 및 수확후 배지 3종에 대하여 pH, 수분함량, 전탄소(T-C), 전질소(T-N) 등 이화학성과 조단백, 조섬유, 조지방 함량 등 영양성분을 분석하였다. 여기에 제시한 재배전 배지와 재배후 배지의 이화학성 및 영양성분 함량은 새로운 배지재료 선발시험에 기준으로, 그리고 수확후배지의 재활용을 위한 기초자료로 활용이 기대된다.

Keywords