Comparison of the Effects of Tooth Brushing, Auxiliary Oral Hygiene Devices, Candy, and Gum on the Reduction of Oral Malodor

잇솔질, 혀세정기구, 사탕 및 껌의 구취감소효과에 관한 비교

  • Nam, Sang-Mi (Department of Dental Hygiene, Sahmyook Health University)
  • 남상미 (삼육보건대학 치위생과)
  • Published : 2012.02.29

Abstract

The purpose of this study is to work out plans to reduce oral malodor by carrying out effective methods. In the research, 17 volunteers were selected from the students at Sahmyook Health University's Dental Hygiene Dept. in order to measure the effects of reduction of oral malodor. The results are as follows. 1. As time passes, both the control group and the experimental group proved the effects of the reduction of oral malodor for 20 minutes after the experiment(p<0.05). 2. The experimental group with tooth-brushing showed a statistically significant difference compared with the control group from a lapse of 5 minutes after the experiment to 20 minutes(p<0.05). 3. The experimental group with tongue cleaner did not prove a statistically significant difference compared with the experimental group with toothbrushing( p>0.05). 4. The experimental group in which participants took a candy showed a statistically significant difference compared with the control group after 5 minutes(p<0.05). 5. The experimental group with chewing a gum proved a statistically significant difference compared with the control group for 10 minutes(p<0.05). Using a washing implement of the tongue, taking a candy, and chewing a gum proved the same effect of reducing foul breath as in the case of operating a tooth-brushing. This experiment proves that taking a candy or extending time of chewing a gum was effective in a short time, and using a tongue cleaner or chewing a gum for 5 minutes was a useful method for reducing oral malodor if not operating a tooth-brushing.

본 연구는 각종 구취제거방법 중 효과적인 방법들을 시행하여 효율적인 구취제거 방안을 마련하고자 시행하였다. 2007년 4월 2일부터 2007년 4월 13일까지 서울 S보건대학 치위생과 재학생 중 만 20세에서 22세의 여학생 17명을 대상으로 실시하였다. 실험대상자는 구취제거방법을 시행하지 않은 대조군, 잇솔을 사용한 잇솔질군, 구강위생보조용품인 혀세정기구 사용군, 사탕섭취군(무설탕), 껌 저작군(무설탕)으로 분류하였다. 이를 통하여 구취감소를 측정하고 비교 분석하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 대조군과 실험군의 구취는 시간이 경과함에 따라 실험 20분 경과까지 통계적으로 유의하게 감소하였다(P<0.05). 2. 잇솔질군의 구취는 대조군에 비하여 실험 5분 경과부터 실험 20분에 이르기까지 통계적으로 유의하게 낮게 나타났다(P<0.05). 3. 혀세정기구 사용군의 구취는 잇솔질 사용군에 비하여 통계적으로 유의한 차이를 보이지 않았다(P>0.05). 4. 사탕섭취군의 구취는 실험 5분 경과에서 대조군과 유의한 차이를 보였다(P<0.05). 5. 껌 저작군은 저작 후 10분 경과까지 대조군과 차이를 보이며 통계적으로 유의하게 낮게 나타났다(P<0.05).

Keywords

References

  1. John S, Harald L: Periodontal disease in pregnancy II, Correalation between oral hygiene and periodontal condition. Accta Odontol Scand 22: 221-235, 1964.
  2. Attia EL, Marshall KG: Halitosis. J Can Med Assoc 126(11): 1281-1285, 1982.
  3. Dominic P, Allentown Pa: Halitosis: An etiologic classification a treatment approach and prevention. Oral Surg 54: 521-529, 1982. https://doi.org/10.1016/0030-4220(82)90190-6
  4. 마득상, 백대일: 세치법의 구취감소효과에 관한 연구. 대한구강보건학회지 14(1): 91-98, 1990.
  5. Messad DV: Oral and nonoral source of halitosis. J Califonia Dental Association 25(2): 127-131, 1997.
  6. Morris PP, Read RR: Halitosis: Variations in mouth and total breath odor intensity result from prophylaxis and antisepsis. J Dent Res 28: 324-333, 1949. https://doi.org/10.1177/00220345490280031701
  7. Yaegaki K, Coil JM: Examination, classification and treatment of halitosis: clinical perspectives. J Can Dent Assoc 66(5): 257-261, 2000.
  8. Mel R: Bad Breath Research. Retrieved January 18, 2007, from http://www.tau.ac.il/-melros/bda/index.html(1996).
  9. Mandel ID: Dental plague: Nature, formation and effect. J periodontol 37: 357, 1996.
  10. Tonzetich J: Production and origin of oral malodor: a review of mechanism and methods of analysis. J periodontol 48: 13-20, 1997.
  11. Spielman AI, Bivona P, Rifkin BR: Halitosis a common oral problem. Dent I Dec 62(10): 36-42, 1996.
  12. Rosenberg M: Clinical assessment of bed breath; current concept. JADA 127: 475-482, 1996.
  13. Eli I, Baht R, Kozlovsky A, Rosenberg M: The complaint of oral malodor: possible psychopathological aspects. Psychosom Med 58(2): 156-159, 1996.
  14. 김기은: 타액분비와 구강관리 및 구취와의 관계[석사학위논문]. 중앙대학교 사회개발대학원, 서울, 2001.
  15. Yaegaki K, Sanada K: Volatile surfur compounds in mouth air from clinically healthy subject and patients with periodontal disease. J Periodontal Res 27(4Pt1): 233-238, 1992 Jul. https://doi.org/10.1111/j.1600-0765.1992.tb01673.x
  16. Waler S: On the transformation of sulfer-containing amino acids and peptides to volatile sulfer compounds(VSC) in the human mouth. Eur J Oral Sci 105(5pt2): 534-537, 1997. https://doi.org/10.1111/j.1600-0722.1997.tb00241.x
  17. Chen S, Zieve L, Mahadevan V: Mercaptans and dimethyl sulfide in the breath of patients with cirrhosis of the liver. J Lab and Clin Med 75(4): 628-635, 1970.
  18. 정호용: 타액과 설태량에 따른 구취발생에 관한 임상실험 연구 [석사학위논문]. 단국대학교 정책경영대학원, 충남, 2005.
  19. Moss S: Halitosis and oral Malodour. fdiworld 98(5): 14-20, 1998.
  20. 김종배 등: 불화나트륨과 자일리톨배합양치액의 법랑질표면미 세경도변화와 구취감소효과에 관한 연구. 대한구강보건학회지 22(2): 161-170, 1998.
  21. 양수정, 문혁수, 김종배: 잇솔질 및 혓솔질의 구취감소효과에 관한 연구. 대한구강보건학회지 17(2): 268-277, 1993.
  22. Tonzetich J, Ng SK: Reduct of malodor by oral cleaning procedure. Oral Sur 42: 172-181, 1976. https://doi.org/10.1016/0030-4220(76)90121-3
  23. 조자원, 신승철, 서현석: 혀세정기구의 형태에 따른 인공설태제거에 관한 비교실험연구. 대한구강보건학회지 27(1): 75-85, 2003.
  24. Tonzetich J, Kestenbaum RC: Odour production by human salivaly fractions and plaque. Arch oral Biol 14: 815, 1969. https://doi.org/10.1016/0003-9969(69)90172-1
  25. Tonzetich J, Carpenter PA: Production of volatile sulphur compound from cysteine, cystin and Methioning by human Dental plaque. Arch oral Biol 16: 599, 1971. https://doi.org/10.1016/0003-9969(71)90063-X
  26. Tonzetich J, Richter VJ: Evaluation of volatile oderiferous components of saliva. Arch oral Biol 9: 39, 1964. https://doi.org/10.1016/0003-9969(64)90042-1
  27. Rosenberg M, Mc Culloch AG: Measurement of oral malodor: Current Methods and Future Prospects. J Priodontol 63(9): 776-782, 1992. https://doi.org/10.1902/jop.1992.63.9.776
  28. 강은혜 등: 전문가 잇솔질과 자가잇솔질의 구취 감소효과비교. Oral Biology Research 27(2): 81, 2003.
  29. Sulser GE, Lesney TA, Fosdick LS: The Reduction of Breath And Mouth Odors By Means of Brushing the Teeth. J Dent Res 19: 173-177, 1940. https://doi.org/10.1177/00220345400190020601
  30. Tonzetich J: Direct gas chromatographic analysis of sulphur compound in mouth air in man. Arch oral Biol 16: 587, 1971. https://doi.org/10.1016/0003-9969(71)90062-8
  31. Gilmore EL, Bhaskar SN: Effect of tongue brushing on bacteria and plaque formed in vitro. J Periodontol 43: 418, 1972. https://doi.org/10.1902/jop.1972.43.7.418
  32. 이건수, 신승철: 한국인의 구취실태에 대한 역학조사 연구. 대한구강보건학회지 23(4): 343-359, 1999.
  33. Bosy A et al.: Relationship of oral malodor to periodontitis: evidence of independence in discrete subpopulations. J Periodontol 65: 37-46, 1994. https://doi.org/10.1902/jop.1994.65.1.37
  34. Pitts G et al.: The in vivo effect of an antiseptic mouthwash on odor-producing microorganisms. J Dent Res 60: 1891-1896, 1981. https://doi.org/10.1177/00220345810600111101
  35. Tonzetich J: Production of malodor by oral cleaning procedure. Oral Sur 42: 172-181, 1976. https://doi.org/10.1016/0030-4220(76)90121-3
  36. 한경수: 구취감소에 영향을 미치는 요인에 관한 연구. 대한구강내과학회지 27(2): 255-265, 2002.
  37. Kleinberg I. and Westbay G: Salivary and metabolic involved in oral malodor formation. J Periodontol 63: 768-775, 1992. https://doi.org/10.1902/jop.1992.63.9.768
  38. 강승극: 천연 첨가물의 식품산업에의 활용방안 모색: 사과, 포도 및 상추추출물을 이용한 구취억제 캔디 개발[석사학위논문]. 부경대학교 산업대학원, 부산, 2005.
  39. 김종배 등: 플라보노이드와 동엽록소 및 페파민트를 배합한 츄잉껌의 구취억제효과에 관한 연구. 대한구강보건학회지 14: 21-26, 1990.