An Analytical Study on Differences between the Types of Disputes in Food Service Franchises and the Relevant Corporate Information

외식 프랜차이징 분쟁 유형과 기업정보 간의 차이분석 연구

  • Kang, Seok-Woo (Dept. of Hotel, Restaurant and Culinary Arts, Daegu Health College) ;
  • Rha, Young-Ah (Dept. of Food Technology and Services, Eulji University)
  • 강석우 (대구보건대학교 호텔외식조리학부) ;
  • 나영아 (을지대학교 식품산업외식학과)
  • Received : 2013.07.20
  • Accepted : 2013.12.15
  • Published : 2013.12.31

Abstract

This study aimed to analyze the differences between the types of disputes in food service franchises and the relevant corporate information. For this aim, the types of disputes were analyzed on the basis of the cases reported by the Korea Fair Trade Commission, and whether there are any differences from the relevant corporate information was analyzed using SPSS WIN(V.17.0). According to analysis results, the most often seen types of disputes were failure to provide the information disclosure sheet (58.5%) and failure to deposit franchising fee (15.1%). In Kruskal-Wallis test between the type of disputes and related corporate information variables, significant difference was found under significance level p<.05 for sales volume, the establishment period and the number of franchisees, and under p<.1 for the number of full-time employees. In correlation coefficient, the establishment period, the number of full-time employees and the number of franchisees showed positive correlation(p<.05), and the number of full-time employees showed correlation in the number of franchisees and the number of brands under the significance level p<.05. As a solution for the dispute, there should be franchisors' responsibility to comply with the principle of good faith, the authorities' strengthening exemplary transaction criteria and legal systems, as well as experts' consulting for prospective franchisees prior to establishing business.

본 연구의 목적은 외식 프랜차이징의 분쟁 유형과 기업정보 간의 차이를 분석하는데 목적이 있다. 연구목적을 달성 하기위해 공정거래위원회의 심결례를 바탕으로 분쟁의 유형을 분석하고 관련된 기업정보와의 차이가 있는지 SPSS WIN(V.17.0)을 이용하여 분석하였다. 분석결과, 분쟁의 유형은 정보공개서 미제공(58.5%)과 가맹금 미예치(15.1%)가 높았고, 분쟁유형과 관련 변수간의 크러스컬웰리스(Kruskal-Wallis) 검증에서 매출액과 설립기간 및 가맹점수는 유의수준 p<.05, 상시종업원수는 유의수준 p<.1에서 유의한 차이를 발견 하였다. 상관계수에서, 설립기간은 상시종업원수와 가맹점수에서 양의 연관성이 있었고, 상시종업원수는 가맹점 수와 브랜드 수에 유의수준 p<.05에서 연관성이 있었다. 분쟁의 해결방안으로는 가맹본부의 신의칙준수와 관련 당국의 모범거래기준 및 법제도 강화 그리고 가맹 희망자는 전문가의 자문이 필요할 것으로 시사되었다.

Keywords