DOI QR코드

DOI QR Code

Evaluation of Korean Native Ducks on Production Efficiency Factor, Carcass Yield, Partial Meat Ratio and Meat Quality with Weeks

토종오리 대형종의 주령별 생산지수, 도체 수율, 부분육 비율 및 육질 평가

  • Heo, Kang-Nyeong (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Hak-Kyu (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Chong-Dae (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Sang-Ho (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Lee, Myeong-Ji (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Choo, Hyo-Jun (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Son, Bo-Ram (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Choi, Hee-Cheol (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Lee, Sang-Bae (Sanhwa Breeding, Co., LTD.) ;
  • Hong, Eui-Chul (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA)
  • 허강녕 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 김학규 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 김종대 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 김상호 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 이명지 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 추효준 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 손보람 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 최희철 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 이상배 ((주)삼화원종) ;
  • 홍의철 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과)
  • Received : 2013.04.23
  • Accepted : 2013.06.10
  • Published : 2013.06.30

Abstract

This work was carried to evaluate production efficiency factor, carcass yield and meat quality with weeks of Large-type Korean native ducks. Korean native ducks (n = 90) from National Institute of Animal Science (RDA, Korea) were used in this work. Ninety ducks were divided into 6 groups (15 birds/group) and were fed with meat-type duck diets for 8 wk old. When ducks grew at specific wk (6, 7 and 8 weeks), 2 ducks per group were slaughtered at 6, 7 and 8 wk old. Production efficiency factor, carcass yield, partial meat and meat quality were researched in this work. There was no significant difference on livability with weeks, but body weight at 7 and 8 wk old was higher than that at 6 wk old (P<0.05). Feed conversion ratio at 6, 7 and 8 wk old were 2.25, 2.69 and 3.21, respectively, so there was significant difference with weeks (P<0.05). Production efficiency factor at 6, 7 and 8 wk old were 256.6, 199.8 and 153.0, respectively, so there was significant difference with weeks (P<0.05). Carcass yield at 8 wk old was higher than that at 6 and 7 wk old as 73.5% (P<0.05). Lightness at 6, 7 and 8 wk were 41.8, 39.0 and 38.1, respectively, and that at 6 wk old was the higher than other weeks (P<0.05). There was no significant difference on redness at 6, 7, and 8 wk old (P>0.05) and yellowness at 8 wk old was higher compared to other weeks (P<0.05). Cooking loss was the highest at 6 wk old as 31.6%, but water holding capacity was the highest at 8 wk old (P<0.05). There was no significant difference on shear force among weeks. pH at 6 wk old was the lower than that of other weeks as 5.84. Moisture content significantly decreased with weeks (P<0.05) and fat content at 8 wk was the highest as 1.88% (P<0.05). Protein content significantly increased with weeks until 20.9% at the age of 8 wk (P<0.05). Ash content at 7 and 8 wk old was the higher than that at 6 wk old (P<0.05). There was no significant difference on juiciness, tenderness, and flavor with weeks. Finally, these results may provide that shipping time at 7 wk old preferred to that at 6 and 7 wk old, but further research was needed because of deficiency of data.

본 시험은 본 시험은 토종오리 대형종의 생산지수, 도체수율 및 육질을 주령에 따라 평가하여 적정 출하시기를 구명하고자 수행하였다. 공시동물은 국립축산과학원에서 보유하고 있는 토종오리 대형종에서 발생된 병아리 90수로서 15수씩 6칸으로 나누고, 육용오리 사료를 이용하여 8주 동안 사양하였다. 일정 주령(6주령, 7주령 및 8주령)에 도달하였을 때 각각의 주령을 처리구로 하고, 칸 당 2수씩을 도압(屠鴨)하여 처리구당 6반복, 반복 당 2수씩 총 36수의 도체 수율, 부분육 비율 그리고 육질을 조사하였다. 생존율은 주령에 따른 차이가 없었으나, 체중은 6주령에 비해 7주령과 8주령에서 높았다(P<0.05). 사료 요구율은 6주령, 7주령 및 8주령에 각각 2.25, 2.69 및 3.21로 주령 사이에서 유의적인 차이가 있었다(P<0.05). 생산지수는 6주령, 7주령, 8주령에 각각 256.6, 199.8 및 153.0으로 주령에 따라 유의적인 차이가 있었다(P<0.05). 도체 수율은 8주령에 73.5%이었으며 6주령과 7주령에 비해 높게 나타났다(P<0.05). 가슴육의 비율은 주령이 지날수록 높아졌다(P<0.05). 명도($L^*$)는 6주령, 7주령 및 8주령에 각각 41.8, 39.0, 38.1로 6주령에서 7주령과 8주령에 비해 높게 나타났다(P<0.05). 적색도($a^*$)는 주령에 관계없이 일정하게 유지되었으며, 황색도($b^*$)는 8주령에 가장 높게 나타나는 것으로 나타났다(P<0.05). 가열 감량은 6주령에 31.6으로 가장 높았으며, 주령이 지남에 따라 감소하였다. 전단력은 6, 7, 8주령의 비교에서 유의적인 차이가 없었으며, 보수력은 6주령에 비해 8주령에 유의적으로 높게 나타났다. pH는 6, 7, 8주령에 각각 5.84, 5.99, 6.01로 6주령에서 가장 낮게 나타났으며(P<0.05), 7주령과 8주령의 pH는 유의적인 차이가 없었다. 수분함량은 주령이 지남에 따라 유의적으로 감소하였으며(P<0.05), 지방함량은 8주령에 1.88%로 가장 높게 나타났다(P<0.05). 단백질의 함량은 주령의 경과에 따라 유의적으로 높아져서 8주령에는 20.9%로 나타났다(P<0.05). 회분 함량은 6주령에 비해 7주령과 8주령에 높게 나타났다(P<0.05). 다즙성, 연도 및 향미는 주령에 따른 유의차는 없었다. 결론적으로, 6주령에 비해 7주령과 8주령 사이의 육질 특성이 우수하며, 7주령과 8주령의 출하체중이 유사하기에 7주령 이후가 출하시기로 적절하다고 사료되나, 아직 확정짓기에는 부족한 점이 많기 때문에 더욱 많은 연구가 필요하다고 하겠다.

Keywords

References

  1. Ali MS, Yang HS, Jeong JY, Moon SH, Hwang YH, Park GB, Joo ST 2008 Effect of chilling temperature of carcass on breast meat quality of duck. Poultry Sci 87:1860-1867. https://doi.org/10.3382/ps.2007-00194
  2. Duncan DB 1995 Multiple range and multiple F tests. Biometrics 11:1-42.
  3. Farhat A, Chavez ER 2000 Comparative performance, blood chemistry, and carcass composition of two lines of Penkin ducks reared mixed or separated by sex. Poultry Sci 79:460-465. https://doi.org/10.1093/ps/79.4.460
  4. Iwamoto H, Hara Y, Ono Y, Takahara H 1992 Breed differences in the histochemical properties of the M. ilitibilis lateralis myofibre of domestic cocks. Br Poult Sci 33: 321-328. https://doi.org/10.1080/00071669208417470
  5. Iwamoto H, Hara Y, Ono Y, Takahara H 1993 Breed differences in the histochemical properties of the M. M. puboishio- femoralis pars medials myofibre of domestic cocks. Br Poult Sci 34:309-321. https://doi.org/10.1080/00071669308417587
  6. Kim HJ, Liang CY, Ju MK, Lee KH, Cho SH, Lee SK 2003 Effects of dietary germani supplementation on the meat quality of duck. Korean J Food Sci Ani Resour 23:200-208.
  7. Ledward DA 1986 Post-slaughter influences on the formation metmyoglobin in beef muscles. Meat Sci 15:149-171.
  8. May ML, Dikeman ME, Schalles R 1977 Longissimus muscle histological characteristics of Simmental ${\times}$ Angus, Hereford ${\times}$ Angus and Limousin ${\times}$ Angus Crossbred steers as re- lated to carcass composition and meat palatability traits. J Anim Sci 44:571. https://doi.org/10.2527/jas1977.444571x
  9. Ogata T, Mori M 1964 Histochemical study of oxidative enzymes in vertebrate muscle. Acta Med Okayama 18:171.
  10. Owen JE, Lawire RA 1975 The effect of an artificially induced high pH on the susceptibility of minced porcine muscle to undergo oxidative rancidity under frozen storage. J Food Technol 10:169-180.
  11. SAS 2008 SAS/STAT Software for PC. SAS Institute, Cary, NC, USA.
  12. White NA, McGavin MD, Smith JE 1978 Age-relaqted changes in percentage of fiber types and mean fiber dia- meters of the ovine quadriceps muscles. Amer J Ver Res 39:1297.
  13. Wierbicki E, Deangerage FE 1958 Determination of water holding capacity of fresh meat. J Agr Food Chem 165: 597-602.
  14. 강근호 정태철 양한술 김상호 장병귀 강희설 이덕수 이상진 주선태 박구부 2006 오리육의 포장방법이 냉장저장 중육색과 지방 산화에 미치는 영향. 한국가금학회지 33:7-14.
  15. 국길 김정은 정광해 김재필 고홍범 이재일 김창렬 김광현 2002 죽초액의 첨가가 육용오리의 생산성 및 육질에 미치는 영향. 한국가금학회지 29:293-300.
  16. 국길 김정은 정진형 김재필 선상수 김광현 정완태 정광화 안종남 이병석 정일병 양철주 양재은 2005 알칼리장석-일라이트가 육용오리의 생산성 및 육질에 미치는 영향. 한국가금학회지 32:245-254.
  17. 김경수 이준훈 신명수 조미선 김영필 조성구 강연중 2005 Astaxanthin을 생성하는 Phaffia rhodozyma를 포함한 미생물제제의 급여가 오리의 성장과 육질에 미치는 영향. 한국가금학회지 32:73-80.
  18. 김학규 홍의철 강보석 박미나 서보영 추효준 나승환 방한태 서옥석 황보 종 2010 토종오리와 육용오리의 교배 조합이 생산성 및 도체 수율에 미치는 영향. 한국가금학회지 37:229-235. https://doi.org/10.5536/KJPS.2010.37.3.229
  19. 김학규 강보석 황보 종 김종대 허강녕 추효준 박대성 서옥석 홍의철 2012 토종오리 육용종의 생산성과 도체 수율. 한국가금학회지 39:45-52.
  20. 농림수산식품부 2012 오리통계자료.
  21. 방한태 나재천 최희철 채현석 강환구 김동욱 김민지 서옥석 박성복 최양호 2010 국내 사육되는 육용오리 세 가지 계통의 생산성 및 도체 특성 비교 연구. 한국가금학회지 37:389-398. https://doi.org/10.5536/KJPS.2010.37.4.389
  22. 식품성분표 2006 농촌진흥청 농업과학기술원 농촌자원개발 연구소.
  23. 이관호 최일신 남기택 김상현 오윤길 이치호 최강덕 2007 사양관리에 따른 오리 육의 가공 적정성에 관한 연구. 한국축산식품학회지 27:203-208. https://doi.org/10.5851/kosfa.2007.27.2.203
  24. 이우진 이규호 2005 고령토를 첨가한 사료의 급여가 육용오리의 능력과 생산물의 품질 및 사육환경에 미치는 영향. 한국가금학회지 32:81-87.
  25. 임계택 이정채 정진형 정우진 김태환 2000 MS 발효 잔반사료가 청둥오리의 육질에 미치는 영향. 한국환경농학회지 19:332-338.
  26. 채현석 유영모 안종남 김동훈 함준상 정석근 이종문 최양일 2005 출하 일령에 따른 오리육의 수율, 물리적 특성 및 지방산 조성 변화. 한국축산식품학회지 25:304-309.
  27. 채현석 유영모 안종남 김동훈 함준상 정석근 이종문 최양일 2006 출하 일령이 오리육의 화학적 변화에 미치는 영향. 한국축산식품학회지 26:9-14.
  28. 축산기술연구소 2001 표준사료성분분석법.
  29. 한국가금사양표준 2007 농림부 농촌진흥청 국립축산과학원.
  30. 홍의철 추효준 강보석 김종대 허강녕 이명지 황보 종 서옥석 최희철 김학규 2012 토종오리 대형종의 육성기 능력. 한국가금학회지 39:143-149.

Cited by

  1. Establishment of Crossbreed and Comparison of Growing Performance for Commercial Korean Native Duck vol.42, pp.2, 2015, https://doi.org/10.5536/KJPS.2015.42.2.117
  2. A feasibility quantification study of total volatile basic nitrogen (TVB-N) content in duck meat for freshness evaluation vol.237, 2017, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.06.031
  3. Comparison of Bioactive Compounds and Quality Traits of Breast Meat from Korean Native Ducks and Commercial Ducks vol.35, pp.1, 2015, https://doi.org/10.5851/kosfa.2015.35.1.114
  4. Assessment of Breed- and Sex-based Variation in Flavor-related Compounds of Duck Meat in Korea vol.42, pp.1, 2015, https://doi.org/10.5536/KJPS.2014.42.1.41
  5. Rapid nondestructive evaluation of duck meat pH and color using visible and near-infrared reflectance spectroscopy vol.50, pp.8, 2017, https://doi.org/10.1080/00387010.2017.1358183
  6. Effect of Carcass Weight on Physicochemical and Sensory Traits of Duck Meat vol.45, pp.3, 2018, https://doi.org/10.5536/KJPS.2018.45.3.137