The Effects of Culinary.Food & Beverage Employees' Stress Coping Style on Job Satisfaction and Customer Orientation

조리 및 식음료 종사원의 스트레스 대처전략이 직무만족도 및 고객지향성에 미치는 영향 연구

  • Kim, Young-Joong (Dept. of Culinary and Food Service Management, Kyung Hee University) ;
  • Park, Young-Mi (Dept. of Culinary and Food Service Management, Kyung Hee University) ;
  • Yoon, Hye-Hyun (Dept. of Culinary and Food Service Management, Kyung Hee University)
  • 김영중 (경희대학교 조리.서비스경영학과) ;
  • 박영미 (경희대학교 조리.서비스경영학과) ;
  • 윤혜현 (경희대학교 조리.서비스경영학과)
  • Received : 2013.02.12
  • Accepted : 2013.06.10
  • Published : 2013.06.30

Abstract

The purpose of this study is to understand the influence of food & beverage employees' stress coping styles in the deluxe hotel industry on job satisfaction and customer orientation. Based on total 250 food & beverage employees obtained from empirical research, this study reviewed the reliability and fitness of the research model and verified a total of 2 hypotheses using the AMOS program. The hypothesized relationships in the model test simultaneously by using a structural equation model(SEM). The proposed model provided an adequate fit the data, ${\chi}^2$=252.876(p<0.001), df=143, CMIN/DF=1.768, GFI=0.914, AGFI=0.873, NFI=0.936, CFI=0.971, RMSEA=0.056. The model's fit, as indicated by these indexes, was deemed satisfactory, thus providing a good basis for testing the hypothesized paths. The SEM showed that the emotion oriented(${\beta}$=-.181, p<0.01) and avoidance oriented(${\beta}$=-.129, p<0.05) had a negative significant influence on job satisfaction. The multi-group analysis effects on division and status did. Also, job satisfaction(${\beta}$=.599, p<0.01) had a positive significant influence on customer orientation. Limitations and future research directions are also discussed.

본 연구에서는 특급호텔 조리 및 식음료 종사원의 스트레스 대처전략이 직무만족도 및 고객지향성에 미치는 영향력을 고찰하였다. 실증연구를 위해 확보된 250개의 표본을 바탕으로 연구모형의 신뢰성, 적합성 등을 검토하였고, 구조방정식 모형을 사용하여 총 2개의 가설을 검증하였으며, 모형의 적합도는 ${\chi}^2$=252.876, df=143, CMIN/DF=1.768, GFI=0.914, AGFI=0.873, NFI=0.936, CFI=0.971, RMSEA=0.056으로 조사되었다. 연구결과, 특급호텔 조리 및 식음료 종사원의 스트레스 대처전략의 하위 차원 중 문제중심 대처전략을 제외한 정서중심 대처전략(${\beta}$=-.181)과 회피전략(${\beta}$=-.129)이 직무만족도에 유의한 영향을 주는 것으로 조사되었으며, 직무만족도(${\beta}$=.599)는 고객지향성에 유의한 영향을 주는 것으로 나타났다. 이러한 결과를 통해 호텔 조리 및 식음료 종사원이 사용하는 대처전략은 직무만족도에 영향을 미치며 결과적으로 고객지향성에 영향을 미치는 것을 확인 할 수 있었다. 한편 스트레스 대처전략이 직무만족도 및 고객지향성에 미치는 영향에 있어서 부서와 고용형태에 따른 차이는 존재하는 것으로 조사되었다.

Keywords