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Awareness on Zoonoses among Pig Farmers in Korea

양돈 종사자의 인수공통감염병 인지도

  • Yoo, Seok-Ju (Department of Preventive Medicine, College of Medicine, Dongguk University) ;
  • Lim, Hyun-Sul (Department of Preventive Medicine, College of Medicine, Dongguk University) ;
  • Lee, Kwan (Department of Preventive Medicine, College of Medicine, Dongguk University)
  • 유석주 (동국대학교 의과대학 예방의학교실) ;
  • 임현술 (동국대학교 의과대학 예방의학교실) ;
  • 이관 (동국대학교 의과대학 예방의학교실)
  • Received : 2014.10.15
  • Accepted : 2014.12.09
  • Published : 2014.12.31

Abstract

Objectives: Pig farmers are known as the high risk group for the zoonoses, but the study for pig farmers to zoonoses has been rare in Korea. So we surveyed the awareness on zoonoses among pig farmers to suggest directions for education. Methods: We visited four regional spots (Gyeongsangnam-do, Gyeongsangbuk-do, Jeollanam-do, and Chungcheongnam-do) where the self education programs of Korea pork producers were convened. We conducted a questionnaire survey of the general, work-related characteristics and the awareness on zoonoses among 278 pig farmers. Results: The awareness rate of zoonoses itself, brucellosis, tuberculosis and salmonellosis were 52.9%, 85.6%, 87.8%, 89.6%, respectively. The awareness rate of the content related to zoonoses, "Human can be infected by the disease of pig", was 46.9%. Awareness rate of zoonoses tended to increase as the school career, and awareness rate of salmonellosis tended to increase as working duration of pig raising. Conclusions: The pig is the principal reservoir of zoonoses. Therefore, effective working guidelines to prevent zoonoses for pig farmers must be developed and an educational program on zoonoses is needed for pig farmers. Furthermore, publicity activities about the prevention of zoonoses are needed for high-risk groups.

지금까지 다른 고위험군들에 비해 상대적으로 양돈 종사자에 대한 연구가 드물었고, 돼지가 인수공통감염병의 주요 병원소로 국내에서도 돼지와 관련된 인수공통감염병이 지속적으로 발생하고 있는 상황에서 이번 연구는 양돈 종사자들을 대상으로 인수공통감염병에 대한 인지도를 파악해 보고자 진행하였다. 2012년도에 경상남도 권역, 경상북도 권역, 전라남도 권역, 충청남도 권역 등 4개 권역의 양돈협회 자체교육에 참여한 양돈 종사자 중 278명을 대상으로 자체 개발하여 농업기술원의 전문가 23명을 대상으로 타당성 조사를 마친 설문지를 활용하여 일 대 일 면접방식으로 설문조사를 진행하였다. 인수공통감염병의 인지율은 살모넬라증 89.6%, 결핵 87.8%, 브루셀라증 85.6% 등의 순으로 개별 인수공통감염병에 대해서는 80% 이상 인지하고 있었지만 인수공통감염병 자체에 대한 인지율은 52.9%이었고, 돼지의 질병이 사람에게 감염될 수 있다고 응답한 대상자는 46.9%에 불과하였다. 연구 대상자들의 개별 특성 및 양돈 작업관련 특성 중 인수공통감염병 인지율에 미치는 영향을 파악해 본 결과 대학 졸업이상의 학력을 가진 대상자들이 중학교 졸업 이하의 학력을 가진 대상자들에 비해 인수공통감염병 자체는 3.1배, 살모넬라증은 6.0배 더 잘 인지하고 있었다. 또한 양돈업에 10년 미만 종사한 대상자들에 비해 30년 이상과 20-29년 종사한 대상자들이 각각 6.2배와 7.9배 더 잘 살모넬라증을 인지하고 있었다. 이처럼 국내의 양돈 종사자들은 브루셀라증, 살모넬라증, 결핵 등 각각의 인수공통감염병에 대해서는 잘 인지하고 있었지만 인수공통감염병이라는 용어 자체와 돼지의 질병이 사람에게도 감염될 수 있다는 특성은 절반 정도만이 인지하고 있었다. 이번 연구에서 고학력일수록, 양돈업에 종사기간이 길수록 인수공통감염병 및 살모넬라증을 더 잘 인지한다고 밝혀진 것처럼, 교육 및 관련 정보에의 노출이 인지율을 높일 수 있는 가장 좋은 방법일 것이다. 돼지는 다양한 인수공통감염병의 주요한 병원소인 만큼, 향후 양돈 종사자들을 대상으로 인수공통감염병의 개념 및 감염경로를 포함하는 체계적인 교육과 정보제공이 지속적으로 이루어져야 할 것이다.

Keywords

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