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A Study on Sensibility Evaluation of Ceramic Surface: Comparison between Tactility and Visual Tactility

세라믹 표면의 감성 평가 연구: 촉감과 시각적 촉감의 비교를 중심으로

  • Kim, Jihyun (Department of Creative Convergent Manufacturing Engineering, Dankook University) ;
  • Song, Min Jeong (Department of Creative Convergent Manufacturing Engineering, Dankook University)
  • 김지현 (단국대학교 창의융합제조공학과) ;
  • 송민정 (단국대학교 창의융합제조공학과)
  • Received : 2016.05.04
  • Accepted : 2016.06.20
  • Published : 2016.06.30

Abstract

Selecting appropriate materials can be significantly important to make different image in the product and also give distinguished express to the users. A material for the ceramic product surface consists of the combination between a glaze and a body, and each attribution of materials and the way of the combination creates different texture and color. This study analyzes the difference between visually and tactually sensibility of ceramic surface to through the simulating both visual and tactual stimulation by verbal evaluation method. Totally 13 adjectives are selected from homepage of local and global ceramic product brand. And totally 12 ceramic samples are created with the consideration of color, glossiness and roughness. These 12 samples are the combination between four ceramic bodies (White porcelain, Celadon_c, Sancheong and Black soil) and three glazes (Transparent, Celadon_g, Black glaze). The respondents of first survey were asked to rub, touch and hold before evaluating the sensibility of ceramic surface and other respondents of second survey were asked to evaluate visual images of 9 samples which showed meaningfully difference from first survey. The surface which scored the highest sensibility with the first survey was 'pure' on a surface of White porcelain body with Transparent glaze, and the lowest was also 'pure' on a surface of Black soil body with Transparent glaze. The highest score in the second survey was the same result as the first survey, but the lowest scored 'casual' and the surface was Black soil body with Celadon glaze. By the comparison with two survey results, not every sensibility is same result shown as the first survey and the second survey, but the tactile sensibilities such as 'artistic', 'luxurious', 'sensuous', 'romantic' and 'mysterious' can be experienced by via visual materials of ceramic surfaces.

제품은 사용된 소재에 따라 이미지가 달라지며 전달되는 감성 또한 다르게 느껴지기 때문에 적절한 소재의 선정은 매우 중요하다. 세라믹 제품의 표면에 사용되는 소재는 유약과 소지가 있으며 각각이 가진 속성뿐만 아니라 둘의 조합에 따라서도 표면의 촉감과 색상이 달라진다. 본 연구에서는 감성어휘를 통한 평가 방법을 활용하여 세라믹 표면에 대한 시 촉각적 감성을 알아보고 시각을 활용한 촉감 감성과 촉각을 활용한 촉감 감성을 비교하고자 한다. 국내외 유명 세라믹 제품 기업의 홈페이지에 나타난 제품의 마케팅 어휘 중 감성과 관련된 어휘를 중심으로 수집하여 총 13개의 대표어휘를 선정하였으며 소재의 색상 및 균일도, 광택의 유무에 따라 3개의 유약과 4개의 소지를 조합하여 총 12개의 자극물을 제작하였다. 촉각을 활용한 실험에서는 응답자(그룹T)가 제시된 자극물을 문지르기, 만지기, 들어보기의 행동을 거쳐 감성을 평가하였다. 시각을 활용한 실험에서는 촉감 평가에서 유의미한 차이가 나타나지 않은 자극물 3개를 제외한 9개로 평가를 진행하였으며 응답자(그룹V)는 촉각을 활용하지 않고 눈으로 보는 행동만으로 감성을 평가하였다. 촉각을 활용한 감성평가(그룹T)에서 가장 높은 감성 수치를 보인 표면은 백자와 투명유의 조합에 대한 '순수한' 감성이었으며 가장 낮은 감성 수치를 보인 표면은 흑토와 투명유의 조합에 대한 '순수한' 감성으로 나타났다. 한편 시각을 활용한 감성평가(그룹V)에서 가장 높은 감성 수치를 보인 표면도 그룹T와 마찬가지로 백자와 투명유의 조합에 대한 '순수한' 감성으로 나타났으며 가장 낮은 감성 수치를 보인 표면은 흑토와 청자유의 조합에 대한 '캐주얼한' 감성으로 나타났다. 두 그룹의 비교결과 촉각을 통한 감성과 시각을 통한 감성이 모두 유사하게 나타나지는 않으나, '예술적인', '고급스러운', '감각적인', '낭만적인', '신비로운' 감성에서는 시각을 활용하여 촉각을 통한 감성 경험이 가능한 것으로 나타났다.

Keywords

References

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