타고난 면역반응이 활성화된 육계병아리의 생산성과 혈액 항산화계에 미치는 사료중 미역제품 수준의 영향

  • 이혜정 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 임진택 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 박인경 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 최도열 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 최준영 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 고태송 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실)
  • Published : 2004.11.01

Abstract

Effect of dietary brown seaweed (Undaria pinnatifida) levels on the performance, nutrients utilization, and blood anti-oxidant system was studied in broiler chicks activated innate immune response. Brown seaweed 2.0 % diet improved performance of broiler chicks and resulted in enhanced feed efficiency due to the increased NB and decreased UAN excretion significantly (P<0.05). Dietary brown seaweed reduced SOD activity in erythrocyte cytosol and enhanced peroxidase activity in plasma significantly(P<0.05). Activation of innate immune response increased SOD activity and peroxide levels in blood. The results indicated that dietary brown seaweed affected SOD and peroxidase activity and the increased performance in birds fed brown seaweed 2.0 % diet related with decreased decomposition of body protein and the change of anti-oxidant systems in blood of broiler chicks during activation of innate immune response.

사료중 미역제품 수준이 타고난 면역반응을 활성화한 육계병아리의 생산성과 항산화계에 미치는 영향을 조사하였다. LPS를 주입하여 타고난 면역반응을 활성화하였다. 미역제품 2.0 % 사료는 뇨산태 질소의 배설량을 감소시켜 질소밸런스와 사료효율을 유의하게 증가시켰다(P<0.05), 미역제품 1.0 % 사료는 타고난 면역 활성화시의 생산성 감소를 완화시켰다. 미역제품 2.0 % 사료는 혈장 SOD의 활성을 낮추었다. 그러나 타고난 면역의 활성화는 적혈구 세포액의 SOD 활성과 혈장 peroxide 수준을 유의하게 높였다. 미역제품 사료는 과산화물분해효소의 활성을 유의하게(P<0.05)높였다. 본 성적은 육계 병아리에서 미역제품 2.0 % 사료는 단백질 분해량을 감소시킴으로써 단백질 축적량을 높여서 육계병아리의 생산성을 증가시키는 것을 나타내었다. 그리고 미역제품 2.0 % 사료 급여시 급성기 반응 및 정상 병아리의 항산화계효소 활성 감소, 생산성의 증가는 혈액 항산화계의 변화와 연계된다는 것을 나타내었다.

Keywords