Production of Food and Fodder Yeasts from Seaweed

해조(海藻)를 이용한 효모제조(酵母製造)에 관한 연구

  • 조한옥 (방사선농학연구소 식품공학연구실) ;
  • 이종욱 (방사선농학연구소 식품공학연구실) ;
  • 채수규 (방사선농학연구소 식품공학연구실)
  • Published : 1973.06.28

Abstract

1) For the purpose of preparation of food and fodder yeasts from nonedible seaweed, two suitable Candida yeasts have been isolated from seaweed compost. 2) They had the ability of fermenting galactose, sucrose and glucose, and could not ferment maltose and mannit, but could assimilate mannit. 3) NaCl concentration from 1 to 2% had no remarkable effect on growth of yeast and the optimum pH was $4{\sim}5$. 4) In the acid hydrolyzate of brown seaweed (Ecklonia cava Kjellman, Sargassum fulvellum AGARDH) an amorphous deposit was produced during storage after neutralization of media and its removal always delayed yeast growth, but addition of $(NH_4)_2SO_4$ and $NaH_2PO_4$ to media could increase the assimilation of reducing sugar and yeast yield. 5) $Co^{60}$ gamma ray irradiation (dose rate : 1 Mrad/hr, BNL shipboard irradiator) of seaweed had not so much effect on the hydrolysis of carbohydrates and nitrogen compounds in seaweed but could increase the yeast production from seaweed hydrolyzate. 6) The yeast yield was $7{\sim}8$ g of dry yeast per 100 g of seaweed by cultivation with jar fermentor.

비 식용 해조로부터 식용 및 사료용 효모를 제조하기 위하여 다음의 결과를 얻었다. 1) 해조 탄수화물 자화 능력이 강한 효모 균주 Y-2503, J-4-2 를 해조 퇴적물로부터 분리하였다. 2) 분리된 효모 균주는 galactose, sucrose, glucose 의 발효력은 있었으나 maltose 와 mannit 의 발효력은 없었으며 mannit 를 자화시킬 수 있었다. 3) $1{\sim}2%$ NaCl 농도는 효모 증식에 별 영향이 없었으며 최적 pH 는 $4{\sim}5$ 였다. 4) 해조 분해물에서 pH $4{\sim}5$ 일때 침전물을 제거한 배양액에 있어서는 $(NH_4)_2SO_4$, $NaH_2PO_4$ 의 첨가가 당질의 자화와 효모 수량을 증가시켰다. 5) $Co^{60}$ gamma ray 조사(dose rate : 1 Mrad/hr. BNL shipboard irradiator)는 해조의 탄수화물 및 질소 화합물의 분해를 별로 증가시키지 못하였으나 효모 수량은 상당히 증가되었다. 6) Jar fermentor에서 효모를 배양한 결과 건물 해조에 대하여 $7{\sim}8%$의 건물 효모를 생산할 수 있었다.

Keywords