Effect of Gamma-Irradiation on the Storage Stability and Quality of Polished Wheat

밀쌀의 저장성(貯藏性)과 품질(品質)에 미치는 감마선(線) 조사(照射)의 영향

  • Lee, Su-Rae (Food Technology Division, Radiation Research Institute in Agriculture) ;
  • Kim, Sung-Kih (Food Technology Division, Radiation Research Institute in Agriculture) ;
  • Lee, Kwan-Young (Food Technology Division, Radiation Research Institute in Agriculture)
  • 이서래 (방사선농학연구소 식품공학연구실) ;
  • 김성기 (방사선농학연구소 식품공학연구실) ;
  • 이관영 (방사선농학연구소 식품공학연구실)
  • Published : 1973.06.28

Abstract

In order to study the effect of gamma-ray on the storage stability and quality of polished wheat, the grain was irradiated at $50{\sim}1000$ krad levels and quality assessment was made for three-month storage period. The results are summarized as follows: 1) Growth of molds was apparent at equilibrium moisture content above 14.8% of the grain, but their growth was retarded at 250 krad level. 2) Irradiation at 250 krad level had no adverse effect on fat acidity, reducing sugar content and color of the grain. 3) Irradiation of the grain caused the increase of degree of gelatinization and the decrease of viscosity. 4) Irradiation at 250 krad level brought about higher digestibility of the grain but had no effect on the rate of retrogradation.

시판(市販) 밀쌀을 원포장대로 Co-60 감마선(線)을 $50{\sim}1000$ krad 조사(照射)하고 실온(室溫)에서 3 개월 저장(貯藏)하여 밀쌀의 저장성(貯藏性)과 품질(品質)에 미치는 영향을 조사한 결과는 다음과 같다. 1) 밀쌀은 평형수분(平衡水分) 14.8% 이상에서 곰팡이 번식이 관찰 되었으며 250 krad 에서 곰팡이의 발육을 거의 완전하게 억제 할 수 있었다. 2) 250 krad 의 선량(線量)에서는 밀쌀의 지방산도(脂肪酸度), 환원당(還元糖), 색깔에 나쁜 영향을 미치지 아니하였다. 3) 밀쌀의 ${\alpha}$ 화도(化度)는 밀가루에 비하여 상당히 높고 조사선량(照射線量)이 커짐에 따라 증가하며 점도(粘度)는 일반적으로 감소하는 경향을 보여 주었다. 4) 250 krad 의 선량(線量)에서 밀쌀호화액(糊化液)의 소화율(消化率)은 증가하는 경향을 보였으나 밀쌀밥의 노화(老化)방지에는 아무런 효과를 보여주지 못하였다.

Keywords