Immobilization of Leuconostoc oenos Cells for Wine Deacidification

포도주의 신맛 조절을 위한 Leuconostoc oenos 세포의 고정화

  • Lee, S.O. (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science) ;
  • Park, M.Y. (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science)
  • 이수오 (한국과학원 생물공학과) ;
  • 박무영 (한국과학원 생물공학과)
  • Published : 1980.12.30

Abstract

By using whole cells of Leuconostoc oenos ML-34 immobilized in polyacrylamide gel, deacidification of grape juice and wine was attempted. The immobilization did not destroy the original malo-lactic fermentation ability of the cells. However, the speed of malic acid decomposition by the immobilized cells was slow due to the slow transportation of the substrate through the gel layer. By reducing malic acid content in grape juice to a desired degree one may control the level of acid taste in wine fermented with the treated grape juice.

Leuconostoc oenos ML-34균의 세포를 polyacrylamide gel 속에 고정시키고, 이것을 이용하여 포도즙과 포도주의 신맛을 감소시켜 보았다. 세포가 가졌던 malo-lactic 발효능은 고정화 시킴으로서 감소되지는 않았다. 그러나 고정화 세포에 의한 사과산 분해의 속도는 느려졌는데, 이것은 기질이 gel층을 통과하는데 시간이 걸리기 때문이었다. 고정화 세포로서 포도즙 속의 사과산의 양을 적절한 수준까지 감소시킴으로서 포도주의 신맛을 조절할 수 있을 것 같다.

Keywords