Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 10 Issue 1
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- Pages.47-52
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- 1981
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Studies on Nitrate and Nitrite in Foods (II) -Relationship between Nitrate, Nitrite Contents and Nitrate Reductase Activity during Soybean Germination-
식품중(食品中)의 질산염(窒酸鹽) 및 아질산염(亞窒酸鹽)에 관(關)한 연구(硏究)(제 2보)(第 2報) -대두발아과정중(大豆發芽過程中) 질산염(窒酸鹽) 및 아질산염(亞窒酸鹽)과 Ascorbic Acid 함량변화(含量變化)에 관(關)하여-
- Yoon, Hyung-Sik (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
- Kwon, Joong-Ho (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University)
- Published : 1981.06.30
Abstract
Changes of nitrate and nitrite contents in various parts (cotyledon, hypocotyl, root) of germinating soybean were studied in relation to activities of nitrate reductase (NR). The optimal pH and temperature of the NR were around pH 6.5 and
대두발모(大豆發茅) 중 질산염(窒酸鹽) 및 아질산염(亞窒酸鹽)의 함량변화(含量變化)와 질산환원효소(窒酸還元酵素) 활성(活性)과의 상관관계(相關關係)를 검토(檢討)할 목적(目的)으로 대두(大豆)를 발모(發茅)시켜 성장기간중(成長期間中) 각(各) 부위별(部位別) 이들의 함량(含量)과 효소활성(酵素活性)을 측정(測定)해 본 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 대두발모중(大豆發茅中) 질산염(窒酸鹽) 및 아질산염(亞窒酸鹽)의 함량(含量)은 점차 증가(增加)하는 경향(傾向)이었으며, 질산염(窒酸鹽)의 함량(含量)은 꽤 높았으나 아질산염(亞窒酸鹽)의 함량(含量)은 아주 낮았다. 2. 본효소(本酵素)의 반응최적조건(反應最適條件)은 pH 6.5, 온도(溫度)
Keywords