Effect of Oils on Emulsification for Soft Capsules of Ginseng Extract

인삼(人蔘)엑기스 연질(軟質)캡슐제조시(製造時) 첨가유(添加油)가 유화(乳化)에 미치는 영향(影響)

  • Published : 1982.09.01

Abstract

Effect of the oil mixture on physical properties in soft capsule preparation with ginseng extract contained $36{\pm}1%$moisture content was investigated. The optimum condition was reached when it was emulsified for 5 minutes in $40^{\circ}C$ water bath at 10.000 r.p.m. by mixing with both palm shortening oil and corn oil in equal amount under agitation. Addible amount of ginseng extract was 50% for the total.

인삼(人蔘) extract를 원료(原料)로 하는 연질(軟質)캡슐충입용(充入用) 내용물(內容物) 조제(調劑)에서 첨가유(添加油)가 내용물(內容物)의 물성(物性)에 미치는 영향을 조사(調査)하였다. 쇼팅유(油) $20{\sim}25%$ 첨가(添加)로 함수(含水) $36{\pm}1%$의 인삼(人蔘) extract를 사전처리(事前處理)없이 그대로 원료(原料)로 사용(使用)할 수 있으며 유화유(乳化油)로는 고상(固狀)의 식물성(植物性) 팜쇼팅 유(油)가, 기질유(基質油)로는 액상(液狀)의 옥수수유(油)가 내용물(內容物)의 유화(乳化)와 균질화(均質化) 유지(維持)에 효과적(效果的)이었다. 유류별(油類別) 조성(組成)은 동량비(同量比)가 적합(適合)하였으며 인삼(人蔘) extract 로의 첨가(添加) 가능량(可能量)은 내용물의 총량대비 최대(最大) 50%이었고 내용물(內容物)의 균질화(均質化)는 $40^{\circ}C$에서 10,000 r.p.m으로 5분간(分間) 교반처리(攪拌處理)하는 것이 가장 안정(安定)하였다.

Keywords