Contents of Minerals and Amino Acid of Husked and Naked Barley

겉보리 및 쌀보리의 무기질과 아미노산 함량

  • 이종숙 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 김춘수 (한국과학기술원 사료영양연구실) ;
  • 조만희 (순천향대학 의학부)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

Contents of minerals and amino acids of two varieties of husked barley (Olbori and Kangbori) and of naked barley (Sedohadaka and Baikdong) which were abrasively polished 40 and 30%, respectively, were determined. There were no significant differences in the contents for minerals (Mg, Ca, Na, K and P) between varieties of husked barley or of naked barley except P. Amino acid scores for Olbori, Kangbori, Sedohadaka and Baikong were 70, 62, 60 and 64, respectively. The first and second limiting amino acids for all varieties were lysine and isoleucine, respectively.

겉보리(올보리와 강보리) 및 쌀보리(세도하다가와 백동)를 각각 도정수율 60 및 70%로 도정하고, 무기질 및 아미노산을 분석하였다. 무기질 함량은 대체로 $P>K>Ca{\geqq}Mg>Na$의 순이었다. 쌀보리의 무기질 함량은 인을 제외하고는 모두 겉보리의 무기질 함량과 비슷하였다. 아미노산 함량은 올보리가 낮았고, 기타 품종 간에는 차이가 없었다. 단백질의 아미노산 값은 올보리가 70, 기타는 60 근처이었다.

Keywords