Studies on the Energy and Protein Requirement Determination for Broiler Production -4. Effect of Iso-calorie and Different Protein Level on Broiler Production-

Broiler 생산(生産)에 있어서 Energy와 Protein 요구량(要求量) 결정(決定)에 관한 연구(硏究) (제4보(第4報)) -동일(同一)Energy수준(水準)에서의 Protein 수준이 Broiler 생산(生産)에 미치는 영향(影響)-

  • Kim, Dae Jin (Department of Animal Science, Dong-A University) ;
  • Kim, Young Kil (Department of Animal Science, Dong-A University) ;
  • Ko, Yong Du (Department of Animal Science, Gyeongsang national University)
  • Received : 1983.11.19
  • Published : 1983.12.31

Abstract

The experiment was conducted to study the effect of protein level on weight gain, feed consumption and the efficiencies of feed, energy and protein when the broiler chick was fed the diet of different protein level with the iso-calorie content. The energy and protein level of the basal ration was 3200 kcal and 22.85% for starter period and 3265 Kcal and 18.58% for finisher period, respectively. In order to increase the protein level of the experimental diet, the basal diet was substituted by fish meal by the ratio of 3, 6, 9, and 12%. The male Abor Acre broiler chicks were employed for 8 weeks and the result obtained were as follows. 1. The weekly body weight gain was significantly greater for Diet C than for Diet A and E in the starter period and greater for Diet A than for Diet E in the finisher period (P<0.05). 2. In stater period the feed intake was not affected by the protein level but in finisher period the feed intake for Diet C, D, and E was significantly reduced compared with Diet A. 3. As for feed conversion ratio, Diet C of 1.43 was improved significantly compared with Diet A of 1.58(P<0.05). 4. As the protein level of diet increased, the energy efficiency ratio increased and however, the protein efficiency ratio decreased in starter and finisher period. In conclusion the best performance of broiler is thought to be realized when the protein and energy level was 23% and 3200 Kcal for starter period and 20% and 3250 Kcal for finisher period, respectively.

본시험(本試驗)은 브로일러의 에너지와 단백질요구량(蛋白質要求量)결정을 위(爲)한 시험(試驗)의 일부(一部)로시 에너지수준은 변화(變化)시키지 않고 단백질(蛋白質)수준을 점진적으로 증가(增加)시켰을 때 단백질(蛋白質) 수준에 따른 증체량(增體量), 사료섭취량(飼料攝取量), 사료요구율(飼料要求率), 에너지 및 단백질효율(蛋白質效率)을 조사하였다. 기초사료(基礎飼料)(A)의 에너지수준은 전기와 후기에 각각(各各) 3200kcal와 3265kcal로 하였고 단백질(蛋白質)수준은 전기와 후기에 22.85%와 18.58%로하여 전기 후기 각각 어분(魚粉)을 3%, 6%, 9%, 12%를 동량(同量)의 기초사료(基礎飼料)로 대치하여 단백질(蛋白質)수준을 점진적으로 증가(增加)시켰다. 여기에 사용(使用)된 시험동물은 Abor Acre(♂) 병아리였고 전기4주(週) 후기4주(週) 8주간(週間)을 사양시험(飼養試驗)하였는데 그 결과는 다음과 같다. 1. 브로일러 주(週) 평균증체(平均增體)에 있어서 전기는 diet C구가 후기에 있어서는 diet A구가 전기의 diet A, E구에 비(比)하여 그리고 후기의 diet E구에 비(比)하여 유의적으로 증체량이 높았다(P<0.05). 2. 사료섭취량(飼料攝取量)에 있어서 단백질수준(蛋白質水準)이 전기에는 영향을 미치지 않았으며 후기에 있어서 diet C, D, E는 diet A에 비(比)하여 유의적으로 섭취량(攝取量)이 감소하였다(P<0.05). 3. 사료요구율(飼料要求率)에 있어 주당(週當) 평균(平均)은 브로일러전기에 있어서 diet C구는 1.43으로서 diet A구 1.58에 비(比)하여 유의적으로 사료요구율(飼料要求率)의 향상(向上)을 보였다(P<0.05). 4. 에너지와 단백질효율(蛋白質效率)은 전후기를 통(通)하여 단백질(蛋白質)수준이 높을수록 에너지효율은 증가(增加)되었고 단백질효율(蛋白質效率)은 감소하여 반대(反對)현상을 보였다. 이상(以上)에서 본시험(本試驗)의 2단계 사육조건하(飼育條件下)에서는 단백질(蛋白質)은 전기와 후기가 23%와 20% 에너지수준은 전기와 후기가 각각(各各) 3200kcal/kg와 3250kcal/kg 일때 브로일러의 능력(能力)이 최고에 도달된 것으로 사료된다.

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