Glycoalkaloid Content as influenced by Varieties, Parts and Weight of Potatoes

감자의 품종, 부위 및 중량별 Glycoalkaloid의 함량

  • Published : 1984.12.30

Abstract

The difference of glycoalkaloids content on various parts of May Queen and Irish Cobbler potatoes was determined. ${\alpha}-Chaconine$ and ${\alpha}-Solanine$ were isolated from the glycoalkaloids by use of high performance liquid chromatography. It was found that the 99% of the total glycoalkaloids was existent in cortex part of all varieties. Glycoalkaloids content was higher in apical or basal part than the middle part. ${\alpha}-Chaconine$ content of the cortex showed no differences among parts of the potato in both varieties. ${\alpha}-Solanine$ was not detected in medulla part. The potatoes were classified into 4 groups depending on the weight and the glycoalkaloids content of the middle part. As the weight of the potato decreased the glycoalkaloids content of cortex part increased. Glycoalkaloids content was lower in medulla part and no constant tendency was observed.

동일포장(同一圃場)에서 재배한 May Queen 및 Irish Cobbler 두 품종의 감자를 사용해서 부위별(部位別) 및 중량별(重量別)로 glycoalkaloid함량(含量)의 변화를 고속액체크로마토그래피로 측정(測定)한 결과는 다음과 같다. 부위별(部位別)에 의(依)한 차이를 조사(調査)한 결과(結果) 두품종 다같이 수질부(髓質部)보다 피층부(皮層部)에 함유량(含有量)이 많아서 전(全) glycoalkaloids의 99%이상을 차지하고 있다는 것을 알 수 있었다. 그리고 감자의 한 개체에서 볼 때 상부(上部) 및 하부조직(下部組織)에 함유량(含有量)이 많고 중앙부(中央部)에서는 그것보다 적다는 것을 알았다. 또한 부위(部位)에 의(依)한 현저(顯著)한 차이는 확인(確認)되지 않았으며 ${\alpha}-solaning$은 수질부(髓質部)에서는 아주 검출(檢出)되지 않았다. 두 품종(品種)의 감자를 중량별(重量別)로 4단계(段階)로 나누어 중앙부(中央部) 조직중(組織中)에 함유(含有)되는 glycoalkaloid를 측정(測定)한 결과(結果) 두품종 모두 중량(重量)이 가벼워질수록 피층부(皮層部)의 glycoalkaloid의 함유량(含有量)이 증가하는 것을 확인(確認)했다. 또한 수질부(髓質部)의 함량(含量)은 적고 또 일정(一定)한 경향(傾向)이 인정(認定)되지 않았다.

Keywords