Effect of Number of Washings with Solvents on Quality of Dried Soymilk Residue

용매의 세척회수(洗滌回數)가 건조비지의 품질에 미치는 영향

  • Published : 1985.04.01

Abstract

Effects of number of washings with solvents on drying rates and physicochemical properties of dried soymilk residues(SMR) were investigated. The dried soymilk residue was prepared by washing the residue with acetone or ethanol, followed by drying at $60^{\circ}C$. Increase of number of washings with a residue/solvent ratio of 1/1.5 resulted in an increase in drying rate and in protein content of the residue while the lipid content decreased. The brightness of the dried residue and the properties of water and oil absorption were also improved by washing with acetone which was advantageous to ethanol for all of the properties measured. Washings more than 3 times with acetone or 2 times with ethanol were found to be less effective in terms of quality improvement. The more addition of dried residue into the mixture of SMR-wheat flour resulted in a linear increase of water and oil absorption characteristics.

콩우유 가공중 부산물로 생산되는 비지를 acetone과 ethanol로 세척한뒤 저온에서 건조하였을때 세척회수가 건조비지의 건조시간(乾燥時間)과 이화학적(理化學的) 성질(性質)에 미치는 영향을 조사하였으며 건조비지가 밀가루와 혼합(混合)될 때 수분과 기름의 흡수능력(吸收能力)의 변화를 측정하였다. 비지와 용매의 비율을 1:1.5로 하여 세척회수(1-5회)가 증가함에 따라 건조속도와 단백질 함량의 증가 그리고 지방과 총당의 감소가 있었으며 수분과 기름의 흡수능력도 증가하였다. 전반적으로 acetone은 3회(回), ethanol은 2회(回) 세척후 이들 성질의 변화가 완만해 졌으며 acetone 세척이 ethanol보다 건조속도나 색상 그리고 지방함량의 감소에서 유리함이 밝혀졌다. 한편, 건조비지를 밀가루와 혼합할때 비지의 혼합비율이 증가하면서 거의 직선적으로 수분과 기름의 흡수능력이 증가됨을 보여 주었다.

Keywords