Chemical Composition of Cultured and Wild Codonopsis lanceolata Roots of Different Age Groups -I. Proximate Composition, Minerals and Protein Fractions-

더덕(沙蔘)의 년근별(年根別) 화학성분(化學成分)에 관(關)한 연구(硏究) -제1보(第1報) : 일반성분(一般成分), 무기질(無機質) 및 단백질(蛋白質) 분획(分劃)-

  • Park, Boo-Duck (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Park, Yong-Gone (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Choi, Kwang-Soo (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 박부덕 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 박용곤 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 최광수 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1985.08.31

Abstract

Proximate compositions, minerals and protein fractions of the roots of cultured and wild Codonopsis lanceolata of different age groups were examined as the basic research for the study of their source of processed foods. The most abundant proximate composition of the roots of C. lanceolata was observed to be total sugars and next come crude protein, crude fiber, crude fat and ash in descending order irrespective of cultured and wild ones. The richest mineral contained in the roots was noticed to be K and followed by Mg and Ca. Generally increased tendency of crude protein, fat, ash, K, Mg, Ca, Mn, Zn, Cu and P contents were observed with older roots, however, decreased total sugars and Fe content. Lead and cadmium content was far bellow the authorized tolerance limits. The quantitative fractionation of the protein of the roots ranked albumin the highest content, followed by globuin, prolamin and glutelin. Decreased albumin content was observed with the older age roots, while increased globulin, prolamin and glutelin content. The minimum solubility of the soluble protein of the roots was found to be at pH 4.0 and maximum, at pH 10.0. Disc gel electrophoresis of the soluble protein of C. lanceolata roots showed almost similar patterns and numbers of bands. The molecular weight for main band protein was estimated to be about 90,000.

년근별(年根別)에 따른 더덕의 일반성분(一般成分), 무기질(無機質) 및 단백질(蛋白質) 성분(成分)을 atomic absorption spectro-photometer, spectrophotometer 및 disc gel electrophoresis에 의한 분석(分析) 결과(結果)는 다음과 같았다. 일반성분(一般成分)은 재배더덕이나 야생더덕에 관계없이 총당(건물중)이 가장 많이 함유된 성분이고 1년근이 68.76%, 5년근이 66.54%로써 재배 년령이 높아짐에 따라 다소 함량이 감소되는 경향이었다. 그 다음 조단백질, 조섬유, 조지방, 회분의 순으로 함유되었고 조섬유를 재외하고는 재배더덕이 야생더덕 보다 그 성분함량이 다소 높았고 재배 년령이 높아짐에 따라 함량이 높아졌으나 조섬유는 별로 증가가 없었다. 무기성분은 K의 함량이 $208.7{\sim}327.9ppm$으로 가장 높았고 Mg, Ca가 그 다음으로 비슷한 함량을 보여 주었고 전반적으로 재배더덕이 야생더덕보다 무기질 함량이 높았으며 Fe를 제외하고는 대체적으로 재배 년근(年根)의 년령이 높아짐에 따라 무기성분 함량이 높아졌다. 그리고 중금속(重金屬)인 Pb와 Cd의 함량은 허용기준량보다 낮게 함유되어 있었다. P는 재배더덕이 야생더덕보다 함량이 3배 정도 높았다. 더덕의 단백질 분획중 가장 많이 함유된 것은 재배와 야생더덕에 상관없이 albumin이 었고 재배년령이 높아질수록 다소 함량이 감소되는 경향이었다. 그 다음 globulin, prolamin 및 glutelin의 순서로 함유되었고 대체로 년근(年根)의 년령이 높아감에 따라 그 함량이 증가되는 경향을 보여주었고 prolamin함량이 $19.74{\sim}22.90%$로 비교적 함량이 높았다. 더덕 단백질의 용해도는 pH 4에서 최소, pH 10에서 최대를 나타냈으며 disc gel 전기영동 패턴은 재배년령이나 재배와 야생더덕에 관계 없이 band의 형태와 수에 별 차이를 인지할 수 없었고 7개의 band로 나타났으며 이들의 주단백질(主蛋白質)의 분자량(分子量)은 약 90,000이었다.

Keywords