Effects of the Storage Condition on the Chemical Components of the Fruit Bodies in Oyster Mushroom(Pleurotus ostreatus)

느타리버섯의 저장조건(貯藏條件)이 자실체(子實體)의 화학성분(化學成分)에 미치는 영향(影響)

  • Park, Jeong Sik (Graduate School, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Kim, Seong Yeol (Dept. of Food Science and Techology, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.)
  • Published : 1986.06.30

Abstract

These studies were conducted to elucidate the effect of storage conditions on the changes of chemical components in fruit bodies of oyster mushroom(Pleurotus ostreatus), and the results obtained were as follows. 1. The fruit bodies of oyster mushroom sealed with polyethlene film 0.03 mm thickness maintained their freshness for 15 days at $1^{\circ}C$, 10 days at $5^{\circ}C$ and 3 days at $20^{\circ}C$. 2. The respiration rates of the fruit bodies grown in the rice-straw substrate was 29.7mg $CO_2/kg$ F.W/hr. at $1^{\circ}C$, 32.7mg at $5^{\circ}C$, and 46.3mg at $20^{\circ}C$ during the storage, respectively. The respiration rate showed the highest level at the second day during the storage. 3. The contents of total and reducing sugar during the storage of oyster mushroom rapidly increased at $5^{\circ}C$ until the fifth day following slowly decreased. 4. The content of protein in the oyster mushroom was reduced during the storage, while the free amino acid slightly increased. 5. The change of RNA and DNA contents during the storage of oyster mushroom showed inconsistency on the temperature and the storage period.

본(本) 연구(硏究) 저장조건(貯藏條件)에 따른 자실체(子實體)의 화학성분(化學成分) 변화(變化)를 조사(調査)하여 합리적(合理的)인 생체저장방법(生體財藏方法)을 구명(究明)하기 위(爲)한 기초자료(基礎資料)를 얻고자 실시(實施)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 느타리버섯을 0.03mm 두께의 polyethylene film으로 밀봉포장(密封包裝)하였을 때 $1^{\circ}C$에서는 15일(日), $5^{\circ}C$에서는 10일(日), $20^{\circ}C$에서는 3일간(日閒) 선도(鮮度)가 유지(維持) 되었다. 2. 저장온도(貯藏溫度)에 따르는 느타리버섯 자실체(子實體)의 호흡량(呼吸量)은 $1^{\circ}C$에서 $29.7mgCO_2/kg/hr$, $5^{\circ}C$에서는 $32.7mgCO_2/kg/hr$, $20^{\circ}C$에서는 $46.3mgCO_2/kg/hr$ 로 온도(溫度)가 상승(上昇)함에 따라 증가(增加)하였으며 저장(貯藏), 후(後) 2일(日)째에 가장 높았다. 3. 총당(總糖)과 환원당(還元糖)의 함량(含量)은 저장초기(貯藏初期)에 급격(急激)히 증가(增加)하여 5일(日)째에 최고(最高)에 달(達)하였고 그 후(後)에는 점차(漸次) 감소(減少)하였다. 4. 저장기간(貯藏期間)이 길수록 자실체중(子實體中)의 alkali 가용성단백질(可溶性蛋白質)의 함량(含量)은 감소(減少)하고 유리(遊離) amino 산(酸)의 함량(含量)은 증가(增加) 경향(傾向)을 나타내었다. 5. 저장온도(貯藏溫度) 및 기간(期間)에 따르는 DNA 및 RNA 함량(含量)의 변화(變化)는 일정(一定)한 경향(傾向)을 나타내지 않았다.

Keywords