Antitumor Activity of Seaweeds toward Sarcoma-180

해조류의 Sarcoma-180에 대한 항암효과

  • Ryu, Beung-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • Kim, Dong-Seuk (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • Cho, Kyung-Ja (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • Sin, Dong-Bun (Department of Nutrition, Hospital, Pusan National University)
  • 류병호 (경성대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 김동석 (경성대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 조경자 (경성대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 신동분 (부산대학교 병원 영양과)
  • Published : 1989.10.01

Abstract

Protein-polysaccharides(PP) extracted from four species of gulfweed, fusiforme, sea-mustard and sea-tangle were examined for antitumor activity toward sarcoma-180 implanted in mice, ICR. Polysaccharides in protein-polysaccharides extracted from gulfweed, fusiforme, sea-mustard and sea-tangle were 61.48, 55.61, 34.06 and 30.28%, respectively. Monosaccharides of four seaweeds consisted of glucose, galactose, mannose, fructose and xylose, and major amino acids consisted of glutamic acid, aspartic acid, cystein, valine and glycine. Antitumor activity of the protein-polysaccharides extracted from sea-mustard showed the highest inhibition ratio of 69.76% when PP was injected to the mice at the dose of 100mg/Kg/day. PP of sea-tangle showed the maximum survival ratio of 25.22% when injected at the dose of 100mg/Kg/day.

미역, 다시마, 톳 및 모자반 등의 해조류로부터 추출한 단백다당체의 조성과 항암효과를 알아보기 위하여 쥐에 sarcoma-180세포를 주사한 다음 이들 단백다당체의 효과를 조사하였다. 끓는 물로 추출한 해조류의 단백다당체의 다당류는 모자반, 톳, 미역 및 다시마가 각각 61.14, 55,61, 34.06 및 30.28%였고 주요 단당류는 glucose, galactose, mannose, fructose 및 xylose 이었으며 주요 아미노산은 glutamic acid, aspartic acid, cysteine, valine 및 glycine이었다. 항암효과를 나타내는 단백다당체의 종양성장저지율은 해조류 중 미역을 100mg/kg/day로 10일간 투여했을 때 69.76%로 가장 높았고, 수명연장율은 다시마의 경우 100mg/kg/day로 10일간 투여했을 때 25.22%로 가장 높은 효과를 나타내었다.

Keywords