Separation and Properties of Crude Lipase Activator from Green Pepper, Capsicum annuun Lin.

피망고추(Capsicum annuun Lin.) 중의 조(粗) Lipase Activator 의 분리와 그 특성

  • Kim, Byung-Mook (Department of Food Science & Technology, Chung-Ang University)
  • 김병묵 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Published : 1990.02.01

Abstract

Crude lipase activator (L. Activator) was extracted with 0.85M NaCl solution from green pepper, Capsicum annuun Lin and then fractionated by 0.2 saturation with ammonium sulfate. The activity of crude L. Activator preparation $(OD_{280}=1.0)$ had proportional relation with its added amounts below 1.0ml. The L.Activator showed optimum temperature at $35^{\circ}C$. The L.Activator was very stable at the temperatures below $50^{\circ}C$ and at pH range of $7{\sim}9$, and its activities also remained 60% even at $100^{\circ}C$, 72% at pH 3, and 85% at pH 10, respectively. The activities of L.Activator decreased by most metal ions besides $Na^+,\;Mg^{++},\;and\;Ca^{++}$. The decreasing effects of heavy metal ions such as $Ag^+\;and\;Hg^{++}$ on L.Activator activity were not, however, so great as compared with the commonly known great effects of them on most enzyme activity. Crude L.Activator was separated into 4 peaks by the cellulofine column chromatography and the main active peak of L.Activator seemed to be contained in the same components as those of the activatory peak from crude L.Inhibitor.

피망고추 중에 함유되어 있는 L. Activator 를 0.85M NaCl 용액으로 추출하고 ammonium sulfate 0.2포화시켜 분리한 후 그의 성질을 검토하였다. 분리된 조 L.Activator (농도 $OD_{280}=1.0$)는 1.0ml 이내의 범위에서 첨가량에 비례하여 효소활성을 증가시켰으며 $35^{\circ}C$에서 작용력이 가장 높았다. 이 L.Activator는 $50^{\circ}C$ 이하의 온도에서 가장 큰 안정성을 나타내었으며 $100^{\circ}C$에서 30분간 가열하였을 때에도 약 60%의 활성이 잔존되어 높은 안전성을 나타내었다. 또 pH안정성의 경우는 pH7-9의 약알카리성 쪽에서 가장 큰 안정성을 나타내었고 pH3에서 72%, pH 10에서 85%의 활성이 잔존되는 등의 대단히 큰 안정성을 나타내었다. 한편 이 L. Activator는 $Na^+,\;Mg^{++},\;and\;Ca^{++}$등을 제외한 대부분의 금속이온에 의해서 활성이 감소되는 경향을 나타내었으나 $Ag^+\;,\;Hg^{++}$등 중금속의 L. Activator 활성저하 영향은 일반적인 효소활성에 미치는 영향에 비해서는 그리 현저하지 못하였다. 또한 이 L. Activator 는 cellulofine column chromatography에 의해서 4개의 peak로 분리되었으며 그중 주 활성 peak는 L. Inhibitor 에서 분리된 activatory peak와 일치되었다. 이 L. Activator 의 활성 peak에는 단백질 이외에 RNA, lipid 등이 함유되어 있었으며 당분은 함유되어 있지 않았다.

Keywords