Morphological Characteristics and Proximate Compositions of the Recommended Soybean Varieties in Korea

장려품종 콩의 형태 및 성분특성

  • Kim, Dong-Man (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute) ;
  • Jin, Jae-Soon (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute) ;
  • Kim, Kil-Hwan (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute)
  • 김동만 (한국식품개발연구원 식품공학연구실) ;
  • 진재순 (한국식품개발연구원 식품공학연구실) ;
  • 김길환 (한국식품개발연구원 식품공학연구실)
  • Published : 1990.08.01

Abstract

This study was carried out for investigation of morphological characteristics and for analysis of the relationships between morphological indices and proximate compositions of the recommended soybean varieties in Korea. The weight of 100 seeds and weight percentages of seed coat and germ to the whole soybean of 19 varieties were ranged from 12.28 to 25.54g, from 6.02 to 8.29% and from 1.66 to 3.35%, respectively. The average long and short widths and length were $5.95{\sim}7.59mm,\;5.03{\sim}6.95mm\;and\;6.44{\sim}8.38mm$, respectively. The Hunter b values(yellowness) ranged from 15.9 to 21.7 for seed coat and from 17.7 to 23.1 for cotyledon. From the statistical analysis, a strong positive correlation(r>0.97) existed between total weight and cotyledon weight and long width, and between cotyledon weight and long width. Protein content had low correlations(r<0.48) with total weight, cotyledon weight, length and long width.

국내에서 재배가 장려되고 있는 콩 19품종의 형태학적 특성 조사로 콩의 부위별 무게, 길이, 색 등을 측정하였고 이들 형태학적 인자 상호간 및 일반성분과의 상관성을 분석하였다. 19품종 콩의 백립중은 $12.28{\sim}25.54g$이었으며 낱콩 무게에 대한 종피 및 배아의 무게 비율은 각각 $6.02{\sim}8.29%,\;1.66{\sim}3.55%$이었다. 이들 콩의 길이, 단폭 및 장목은 $5.95{\sim}7.59mm,\;5.03{\sim}6.95mm,\;6.44{\sim}8.38mm$이었으며 Hunter system에 의한 종피 및 자엽의 황색도는 각각 $15.9{\sim}21.7, \;17.7{\sim}23.1$이었다. 한편, 상관성 분석결과 낱콩의 무게는 자엽무게 및 장폭과, 자엽의 무게는 장폭과 각각 0.97 이상의 높은 정의 상관성을 보였고, 조단백질의 함량은 낱콩의 무게, 자엽의 무게, 길이, 장폭 및 배꼽의 길이와 정의 상관관계가 있지만 상관계수는 비교적 낮은 것으로 나타났다.

Keywords