Electrophoretic Patterns of Sarcoplasmic Proteins in Mid-West Korean Sea Fishes by Thin Layer Polyacrylamide Gel Isoelectrofocusing

등전점 전기영동에 의한 서해산 해산어의 근형단백질의 전기영동에 관한 연구

  • 김종배 (군산수산전문대학 수산가공과) ;
  • 최선남 (군산수산전문대학 수산가공과) ;
  • 이근우 (군산수산전문대학 수산가공과) ;
  • 정용현 (군산수산전문대학 수산가공과)
  • Published : 1991.10.01

Abstract

In order to identify hard distinct 12 fish species(shiba shrimp Metapenaeus joyneri, fleshy shrimp Penaeus orientalis, ridgetail prawn Palaemon carinicauda, yellow croaker Pseudosciaena manchurica, croaker Niber albiflora, Colichthyes fragilis, brown sole Limanda herzensteini, frog flounder Pleuronichthys cornutrs, Areliscus rhomaleus, stone flounder Kareius bicoloratus, harvest fish Pampus argenteus, flag fish Goniistius zonatus) by seeing with naked eye in Kunsan coastal area, sarcoplasmic protein in the supernatant was used for isoelectric focusing. For getting supernatant, fish muscle tissue was blended with two times deionized water and centrifuged (at $4^{\circ}C$, 12,000rpm for 15min). Isoelectric focusing of sarcoploasmic protein carried out on a LKB Multiphor II using polyacrylamide gel plate (2mm thickness, pH $3.5~10^{\circ}C$, pH 5~8 gradient, at $10^{\circ}C$ for 1.5, 3 hours). In case of uncertain protein pattern, pH gradient was modified to narrow pH gradiet, and excuted 2-D electrophoresis using conventional polyacrylamide gel electrophoresis. Most of fishes except yellow croaker and Collichthyes fragilis were distingushed by isoelectric focusing. The protein maps of 2-D electrophoresis for analyzing two protein bands at aimilar positions(pH 5, 6) between the two fish species showed the diffeences of the estimated molecular weights, 11,700(pH5.0) and 87,000(pH6.0)

서로 비슷한 어종으로 약간의 저차 가공시에도 육안적 규별이 어려운 12개 어종의 등전점 전기영동 결과는 다음과 같다. 3종의 갑각류에서 대하와 중하는 밀새우와 다른 단백질 pattern이 pH 4.5 이하에서와 pH 5~7.5에서 서로 구별이 가능하였으며, pH 범위를 변경했을때, 중하와 대하 사이의 구별은 pH 5 부근에 있는 단백질띠로 나타났지만 크기나 형태적으로 거의 같은 대하의 치어에 대한 조사가 필요한 것으로 생각되었다. 민어속 어류에서도 참조기와 항강달이는 비슷한 등전점을 가지는 단백질의 분포가 pH 5~8 사이로 나타났다. 이 분포대에서 돌가자미와 도다리에서도 비슷한 현상을 보였으며, pH 6~7, pH 8~9 범위에서 박대와 도다리는 서로 다른 단백질 분포를 보였고, 참가자미와 돌가자미는 pH 4.5, pH 6.0과 pH 8.0이하에서 뚜렷이 다른 분포를 보였다. pH범위를 변경하여도 단백질 pattern의 구별이 어려운 참조기와 황강달이에서의 2차원 전기영동은 pH 5.0rhk pH 6.0부근에 있는 단백질들에서 추정분자량 11,700과 87,000으로서 등전점 전기영동시 pH 범위 변경 및 2차원 전개 전기영동을 병용할 경우 서해산 어종(중하, 대하, 밀새우, 참조기, 수조기, 황강달이, 참가자미, 도다리, 박대, 돌가자미, 병어, 아홉등가리)의 판별에 구성 단백질의 등전점 전기영동이 신속하고 효과적임을 알 수 있었다.

Keywords