두부 부패에 관여하는 주요 미생물 동정

Identification of Putrefactive Bacteria Related to Soybean Curd

  • 신동화 (전북대학교 식품공학과) ;
  • 김문숙 (전북대학교 식품공학과) ;
  • 배경숙 (한국과학기술연구원 유전공학연구소) ;
  • 고영희 (한국과학기술연구원 유전공학연구소)
  • Shin, Dong-Hwa (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Kim, Moon-Suk (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Bae, Kyung-Sook (Genetic Engineering Research Institute, KIST) ;
  • Kho, Yung-Hee (Genetic Engineering Research Institute, KIST)
  • 발행 : 1992.01.01

초록

시판 두부를 $20{\sim}25^{\circ}C$에 방치하여 부패를 유발시킨 후 이 부패두부로부터 주요 관여 미생물 3균주를 순수분리, 부패성을 확인한 후 동정한 결과 Acinetobacter calcoaceticus var. anitrat(97.9%)와 Klebsiella pneumoniae subgroup pneumoniae(99.0%)로 확인되었으며 나머지 한 균주는 Acinetobacter calcoaceticus var. anitrat와 동일한 특성을 보유하며 점액성을 지닌 균주로 확인되었다.

Three microorganisms were isolated from staled market soybean curd and confirmed their reproducibility of putrefaction. The isolates were identified as Acinetobacter calcoaceticus var. anitrat(97.9%) and Klebsiella pneumoniae subgroup pneumoniae(99.0%). The third microorganism has same characteristics as A. calcoaceticus var. anitrat except mucoid production.

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