한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제24권5호
- /
- Pages.456-462
- /
- 1992
- /
- 0367-6293(pISSN)
고정화균체를 이용하여 속성 발효시킨 정어리 어간장의 젖산, 알코올 및 4-ethylguaiacol의 함량
Lactic Acid, Ethylalcohol and 4-Ethylguaiacol Contents of Rapid Fermentation of Sardine Soy Sauce Prepared by Using Immobilized Whole Cells
- Ryu, Beung-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
- Kim, Seong-Joon (Public Health Environment Institute of Pusan) ;
- Shin, Dong-Bun (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University)
- 발행 : 1992.10.01
초록
본 연구는 간장의 속성발효를 위한 방법의 하나로 정어리육을 효소에 의하여 분해하고, 분해액을 유산균과 효모의 균체를 고정화하여 이를 column형 reactor를 이용하여 속성발효를 시도하였다. 이때 사용된 column 반응조는 유리제
This study was performed to rapid fermentation from sardine hydrolyzate by using column reactor. The column reactor was constructed from three glass columns