Effects of Dietary Protein Levels on Protein Metabolism in Ethanol-Administered Rats

에탄올을 투여한 흰쥐에서 단백질 섭취수준이 단백질 대사에 미치는 영향

  • 고진복 (부산여자대학교 생물학과) ;
  • 정복미 (부산여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.08.01

Abstract

This study was performed to investigate effects of ethanol and dietary protein levels on protein metabolism in 15-week-old male rats given a normal diet. Rats were divided into 8 groups : control group (165 protein, 16 PC) and 8%(8PE), 16%(16PE) and 24% protein groups (24PE) to which was given 5% ethanol mixed into their drinking water after 4 weeks and 10 weeks. Body weight gain, organ weight, serum glucose concentration and liver protein concentrations were not affected by either ethanol or dietary protein levels. Serum total protein concentrations after 10 weeks were significantly increased in the 16 PE and 24PE groups compared with that of control group. Serum albumin concentrations after 10 weeks were significantly increased in all the ethanol-administered groups than that of control group. Fecal and urinary nitrogen metabolism wee not affected by ethanol.

에탄올섭취 수준을 5%로 고정하고 식이 단백질의 급여수준을 8%, 16%, 24%로 달리한 흰주의 혈액 및 간, 분, 뇨중의 단백질대사에 미치는 영향을 알아보기 위하여 생후 15주된 Sprague-Dawely계 숫쥐를 모두 8군으로 나누어 4주 및 10주로 실험기간을 달리하여 실험한 결과 체중증가량, 혈당농도 및 간중 단백질 농도는 에탄올과 단백질섭취 수준에 따른 영향은 없었으며, 장기의 무게는 10주 급식군에서 폐의 경우 대조군과 에탄올 섭취군(16PE)사이에는 유의성이 없었으나 에탄올 투여시 단백질 수준이 가장 높은 24PE군에 유의하게(p<0.05) 증가되었다. 혈청중 총단백질은 10주 급식군에서 대조군에 비해 에탄올을 첨가한 16PE, 24PE군에서 유의적으로(p<0.05) 증가하였으며, 알부민농도는 10주 급식군에서 대조군에 비해 에탄올을 첨가한 군에서 유의적으로(p<0.05) 높았으며 단백질 수준에 따른 차이는 없었다. 분과 뇨중 질소대사에서는 에탄올에 의한 영향은 나타나지 않았다.

Keywords