Antimutagenic Effect of Green-Yellow Vegetables toward Aflatoxin $B_1$, and 4-Nitroquinoline-1-oxide

아플라톡신 $B_1$과 4-NQO에 대한 녹황색 채소류의 항돌연변이 효과

  • 이경임 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 박건영 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 이숙희 (부산대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.04.01

Abstract

The antimutagenic effects of green-yellow vegetables toward aflatoxin B$_1$(AFB$_1$) and 4-nitroquinoline-1-ox-ide (4-NQO) using the Ames assay system with Salmonella typhimurium TA98 and TA100 were studied. Forty six to fifty percent of the methanol extracts of the vegetable samples inhibited the mutagenicity induced by AFB$_1$in TA98 and TA100. Perilla leaf, lettuce, broccoli, crown daisy, water dropwort, small water dropwort, red pepper, red pepper leaves, amaranth, spinach and radish root were significantly reduced the mutagenicity of AFB$_1$(p< 0.01). Whereas 25 out of 27 samples (93%) exhibited antimutagenicity toward a direct mutagen of 4-NQO (p< 0.01. 0.05). The samples which showed the strong antimutagenicity (>60%) were cabbage, kale, lettuce, broccoli, mustard leaf, green red pepper, green sweet pepper, spinach, amaranth, soybean sprout and immature pumpkin. The juices from the several samples also showed antimu-tagenic activity toward AFB$_1$. Cabbage, perilla leaf, small water dropwort and spinach reduced TAT100 revertants dose dependently in the range of 50-500$m\ell$/plate, however, cucumber and carrot showed little effect.

아플라톡신 B$_1$과 4-NQO의 돌연변이 유발성에 미치는 녹황색 채소류의 메탄올 추출물과 쥬스들의 항돌연변이 효과를 검토하였다. Salmonella typhimurium TA98과 TA100을 이용한 Ames실험계를 사용하였는데 아플라톡신 B$_1$에 대해 채소류의 메탄올 추출물 중에는 들깻잎, 상치, 브로콜리, 쑥갓, 미나리, 들미나리, 붉은고추, 고추잎, 비름, 시금치, 무 등이 큰 항돌연변이성을 나타내었다 (p< 0.01). 이 경우 시험시료 중 약 50% 정도가 저해 효과를 나타내었지만, direct mutagen인 4-NQO에서는 실험 시료 27종중 25종류(93%)에서 항돌연변이성이 관찰되었다 (p<0.01, 0.05). 이중 60%이상 저해효과를 나타낸 시료는 양배추, 케일, 상치, 브로콜리, 갓, 풋고추, 피망, 시금치, 비름, 콩나물, 애호박이었다. 한편 쥬스로 부터 아플라톡신 B$_1$에 대해 항돌연변이 효과를 나타낸 채소류는 들깻잎, 들미나리, 시금치, 양배추로써 각각 용량 의존적으로 (50~500${\mu}\ell$/plate)농도의 증가에 따라 그 저해도가 크게 증가하였다. 한편 오이와 당근은 농도를 높여도 큰 저해효과는 관찰되지 않았다.

Keywords