Production of ${\beta}-Cyclodextrin$ from Starch by Cyclodextrin Glycosyltransferase from Alkalophilic Bacillus sp.

호알카리성 Bacillus sp. 유래의 Cyclodextrin Glycosyltransferase에 의한 ${\beta}-Cyclodextrin$의 생산

  • Kim, Kee-Hong (Department of Food Science and Technology Seoul National University) ;
  • Lim, Hyung-Guen (Department of Food Science and Technology Seoul National University) ;
  • Seo, Jin-Ho (Research Center for New Biomaterials in Agriculture, Seoul National University)
  • 김기홍 (서울대학교 식품공학과) ;
  • 임형권 (서울대학교 식품공학과) ;
  • 서진호 (서울대학교 농업생물신소재연구센터)
  • Published : 1993.12.01

Abstract

Production of cyclodextrin (CD) by cyclodextrin glycosyltransferase (CGTase) isolated from alkalophilic Bacillus sp. was carried out to determine optimal reaction conditions. The maximum initial rate of CD production from amylose was obtained at dextrose equivalent 10.5. The CD production yield showed inverse proportionality to DE values over the range from 0.5 to 37.7. Even though the deactivation constant of CGTase at $60^{\circ}C$ was higher than those at lower temperatures, the production rate and yield at $60^{\circ}C$ were still higher. These results suggest thermal stabilization of CGTase by binding with starch.

본 실험에서는 토양에서 분리한 호알카리성 Bacillus sp. 유래의 cyclodextrin glycosyltransferase(CGTase)를 이용하여 전분을 기질로 하였을 때 CD의 생산에 미치는 여러 조건을 고찰하였다. CD의 초기생성속도를 최대로 하는 기질의 최적 dextrose equivalent(DE)값은 10.5이었고 이로부터 CD 생산 반응인 cyclization에 필요한 기질의 최적 DE값이 존재함을 알았다. 온도가 증가할수록 CGTase의 활성도는 급격히 감소하였지만 CD 생산속도와 수율은 온도에 따라 증가하였다. 이는 CD 생산반응중 CGTase는 기실과 결합하여 열에 대해 안정성이 증가하기 때문인 것으로 생각된다.

Keywords