Changes in the Physicochemical Characteristics and Triglyceride Molecular Species of Corn oil during Hydrogenation

수소첨가에 따른 옥수수유의 트리글리세리드 분자종 및 이화학적 특성의 변화

  • Published : 1993.12.01

Abstract

Changes in the physicochemical characteristics and triglyceride molecular species of corn oil under the following condition of hydrogenation; temperature $180^{\circ}C,\;H_{2}$, pressure $2.0{\pm}0.3bar$, the amount of Ni catalyst 0.048%(Ni/oil by wt.) and agitation speed 300 rpm. The rate of hydrogenation, expressed as the reduction rate of the iodine value with respect to time, is first order and high (K>0.01). When the reduction rate of the iodine value was 39.9%, hydrogenation time was 30 min, 18:1 was highest(77.06%), thereafter that was decreased and 18:0 increased. In the triglyceride composition, OLL, LLL were reduced markedly in 10 min, thereafter reduced slightly. And PLO, PLL, OLO were eliminated in first 30 min. On the other hand, POO, PLS(CN52) and OOO, SLO(CN54) were increased sharply, and then that showed little change. The melting point(MP) of hydrogenated corn oil were $27.8^{\circ}C\;and\;44.1^{\circ}C$ after 20 min and 60 min, respectively. Trans isomer content increased to 46.8% during 40 mins of hydrogenation and then decreased insignificantly. The solid fat content were linearly increased with hydrogenation time. Accordingly, it is confirmed that this condition of hydrogenation was selective, preferential elimination of polyunsaturated fatty acid went stepwise and trans isomer was formed promotedly. These results suggest that fat modification techniques can be used for practical application.

반응온도 $180^{\circ}C$, 수소압력 $2.0{\pm}0.3bar$, 니켈촉매량 0.048%(Ni/oil by wt.), 교반속도 300rpm 조건하에서 수소첨가하면서 시간별로 얻은 옥수수 수소첨가유의 트리글리세리드 분자종 조성의 변화 및 이화학적 항수의 변화를 연구하였다. 시간에 따른 요드값 감소율로 표현되는 수소첨가반응의 효율은 1차 반응으로 진행 되었으며, K>0.01 이었다. 요드값 감소율이 39.9%였던 수소첨가 30분 경과시 18 : 1 생성이 최고치(77.06%)였고, 그후로 18 : 1은 감소하고 18 : 0는 증가하였다. 트리글리세리드 조성의 변화에 있어서는 수소첨가가 진행됨에 따라 PLO, PLL, OLO는 30분만에 제거되었으며, OLL, LLL은 10분만에 급격히 감소하고 이후 서서히 제거되었다. 반면, POO, PLS 등의 CN52와 OOO, SLO 등의 CN54는 30분까지 크게 증가하고 이후 거의 일정하였다. 녹는점은 수소첨가 20분경과시 $27.8^{\circ}C$, 60분경과시 $44.1^{\circ}C$였고, 트란스산은 40분에 46.8%로 최고치를 나타내다가 이후 미약하게 감소하였다. 수소첨가시간의 경과에 따라 고체지함량은 증가하였다. 상기의 결과로 부터 본 실험의 수소첨가조건은 이중결합이 많은 불포화지방산부터 순차적으로 수소첨가되고, 트란스이성체 형성이 활발히 진행되는 선택적 조건임을 확인하였다. 이와같은 유지의 수식기술에 따라 생성된 수소첨가유는 여러 유지제품 생산에 적용되리라 사료한다.

Keywords