각시가자미껍질로부터 젤라틴 제조를 위한 조건의 검토

The Suitable Processing Condition for Gelatin Preparation from Yellowfin Sole Skin

  • 김진수 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
  • 김정균 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
  • 조순영 (강릉대학교 식품과학과) ;
  • 강경수 (제주대학교 식품공학과) ;
  • 하진환 (제주대학교 식품공학과) ;
  • 이응호 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Kim, Jin-Soo (Department of Fisheries Processing, Tong-yeong National Fisheries College) ;
  • Kim, Jeong-Gyun (Department of Fisheries Processing, Tong-yeong National Fisheries College) ;
  • Cho, Soon-Yeong (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • Kang, Kyung-Soo (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
  • Ha, Jin-Hwan (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
  • Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1993.12.01

초록

현재 우리나라 수산가공업계에서 많이 취급하고 있는 어종인 각시가자미로부터 부산되는 껍질을 이용하여 품질좋은 젤라틴을 제조하기 위하여 알칼리추출법에 의한 젤라틴의 최적 추출, 정제 가공조건에 대하여 검토하였다. 각시가자미껍질을 이용한 젤라틴의 추출 및 탈색은 원료 껍질을 1.5% 수산화칼슘용액($5^{\circ}C$)에 5일간 침지하여 2일간 수제한 다음 탈수하여 탈수한 껍질에 대하여 $pH5.0{\sim}7.0$으로 조정한 용액을 6배 가한 후 $50^{\circ}C$에서 3시간 동안 추출하고, 추출용액에 대하여 3%가 되게 활성탄을 처리하여 감압농축 및 건조한 제품의 품질이 가장 좋았다. 그러나 최적조건하에서 제조한 각시가자미껍질 젤라틴도 현재 시판되고 있는 돼지껍질 젤라틴에 비하여는 물리적 특성이 상당히 낮아, 어류껍질로부터 식용 등의 품질이 우수한 젤라틴을 제조하고자 할 때에는 반드시 단백질수식화 등과 같은 제조방법의 개선이 이루어져야 하리라 판단되었다.

To utilize effectively fish skin wasted from fish processing, a yellowfin sole skin gelatin was prepared by alkaline extraction method and the physico-chemical properties were examined. Conditions for the suitable extraction and decolorization for gelatin preparation from yellowfin sole skin are as follows: the skin is limed with 1.5% calcium hydroxide solution at $5^{\circ}C$ for 5 days, washed throughly with tap water, extracted with 6 volumes of water ($pH5.0{\sim}7.0$) to dehydrated skin for 3 hours at $50^{\circ}C$, and then bleached with 3% activated carbon. Though yellowfin sole skin gelatin was prepared under above condition, the physico-chemical property values such the melting point and gelling point of that were lower than those of pork skin gelatin. Therefore, the purified yellowfin sole skin gelatin requires a suitable modification operation for more a good quality gelatin manufacture.

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