Genetic and Environmental Effects on the Lactation Yield and Milk Compositions in Holstein Cow

Holstein종 유우(乳牛)의 비유량(泌乳量) 및 유조성분(乳組成分)에 미치는 유전(遺傳) 및 환경(環境)의 효과(效果)

  • Sang, Byong Chan (Dept. of Dairy Science, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Seo, Kil Woong (Dept. of Dairy Science, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 상병찬 (충남대학교 농과대학 낙농학과) ;
  • 서길웅 (충남대학교 농과대학 낙농학과)
  • Published : 1994.06.30

Abstract

This study was conducted to estimate the genetic and environmental effects on lactation yield and milk compositions in Holstein cows. The data analysis were the records of 159 cows rearing at Nation Animal Breeding Institute from 1990 to 1991. The least square means were estimated on milk and fat yield in lactation yield, and the percent of fat, protein, solids-not-fat and total solid in milk composition. The results obtained are summarized as follows: 1. The average yield of milk and fat in 305 days were $7,26.56{\pm}3,57.24$ and $254.65{\pm}44.94Kg$ and the percent of fat, protein, solids-not-fat and total solid were $3.69{\pm}0.43$, $3.32{\pm}0.41$, $9.15{\pm}0.49$ and $12.75{\pm}0.96$ and the coefficients of variation were 18.68, 17.64, 11.88 and 12.34% for milk yield, fat yield, fat percent and protein percent, respectively. 2. The effect of sires was highly significant at 1% level in milk and fat yield and fat percent, and significant at 5% level in protein and total solid percent. Among the sires, B, L and O sire were superior in milk yield with 7,571.22, 7,499.11 and 7,420.58 Kg, and A, F and K sire were superior in protein percent with 3.75, 3.64 and 3.65, respectively. 3. The effect of parity was highly significant at 1% level in milk yield, and significant at 5% level in fat yield. Among the parities, the 3rd parity was superior in milk and fat yield with 7,634.54 and 274.98 Kg, and the 4th and over was superior in fat and protein percent with 3.90 and 3.50, respectively. 4. The effect of calving seasons was highly significant at 1% level in milk yield, and significant at 5% level in fat yield, and the percent of fat, protein and total solid. Among the calving seasons, spring and winter were superior in milk yield with 7,310.31 and 7,364.57 Kg, also spring and winter were superior in protein percent with 3.68 and 3.52, respectively.

본(本) 연구(硏究)는 1990년부터 1991년까지 국립종축원에서 사육한 Holstein종 159두에서 조사된 성적을 근거로 최소자승법을 이용하여 종모우(種牡牛), 분만계절(分娩季節)및 산차(産差)가 비유량(泌乳量)인 유량(乳量) 및 유지방량과 유조성분(乳組成分)인 유지율(乳脂率), 유단백질율(乳蛋白質率), 무지고형분율(無脂固型紛率)및 총고형분율(總固型紛率)에 미치는 효과(效果)를 추정하였던바 그 결과(結果)를 요약하면 다음과 같다. 1. 비유량(泌乳量)에 있어서 유량(乳量)및 유지량(乳脂量)은 각각 $7,26.56{\pm}3,57.24$$230.95{\pm}43.56Kg$ 이었고, 유조성분(乳組成分)에 있어서는 유지율(乳脂率), 유단백질율(乳蛋白質率), 무지고형분율(無脂固型紛率) 및 총고형분율(總固型紛率)에 있어서 각각 $3.69{\pm}0.43$, $3.32{\pm}0.41$, $9.15{\pm}0.49$$12.75{\pm}0.96%$ 이었고, 변이계수는 유량, 유지량, 유지율 및 유단백질율에서 각각 18.68, 17.64, 11.88 및 12.34%이었다. 2. 종모우(種牡牛)의 효과(效果)에 있어서는 유량(乳量)과 유지량(乳脂量)및 유지율(乳脂率)에서 고도의 유의차 (P<0.01)가 인정되었으며, 유단백질율(乳蛋白質率) 및 총고형분율(總固型粉率)에서도 유의차 (P<0.05)가 인정되었다. 모우별(牡牛別)로는 유량(乳量)에서 B, L, 및 O 종모우(種牡牛)가 각각 7,571.22, 7,499.11 및 7,420.58Kg으로 가장 우수하였고, 유단백질율에서는 A, F 및 K 종모우가 각각 3.75, 3.64 및 3.65%로 다른 종모우에 비하여 높았다. 3. 산차(産差)의 효과(效果)에 있어서 유량(乳量)에서 고도의 유의차 (P<0.01)가 인정되었으며, 유지방량 및 유지율(乳脂率)에서는 유의차(P<0.05)가 인정되었고, 산차별(産差別)로는 유량(乳量)과 유지방량에서 3산차(産差)가 각각 7,634.54 및 274.98Kg로 가장 우수하였고, 유지율 및 유단백질율에서는 4산차 이상이 각각 3.90, 3.50%로 다른산차에 비하여 높았다. 4. 분만계절(分娩季節)의 효과(效果)에 있어서는 유량(乳量)에서 고도의 유의차 (P<0.01)가 인정되었으며 유지량(乳脂量), 유지율(乳脂率), 유단백질율(乳蛋白質率), 및 총고형분율(總固型紛率)에서 유의차(P<0.05)가 인정되었으며, 분만계절별(分娩季節別)로는 유량(乳量)에 있어서 봄과 겨울이 각각 7,310.31 및 7,364.57Kg로 우수하였고, 유단백질율에 있어서는 봄과 가을이 각각 3.68 및 3.52%로 우수하였다.

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