Cultural Characteristics of Psychrotrophic Lactic Acid Bacteria Isolated from Kimchi

김치에서 분리한 저온성 젖산균의 배양특성

  • So, Myung-Hwan (Department of Food and Nutrition, Bucheon Junior College) ;
  • Kim, Young-Bae (Department of Food Technology, Korea University)
  • 소명환 (부천전문대학 식품영양과) ;
  • 김영배 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1995.08.31

Abstract

The cultural characteristics of 60 strains of psychrotrophic lactic acid bacteria which were isolated from kimchi, a Korean traditional fermented vegetable food, and identified as Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides, Leu. mesenteroides subsp. dextranicum, Leu. paramesenteroides, Leu. lactis, Lactobacillus bavaricus and Lac. homohiochii were tested. All strains grew at $5^{\circ}C,\;10^{\circ}C\;and\;37^{\circ}C$ in tomato glucose broth, but not at $45^{\circ}C$. The optimum growth temperature of Leu. mesenteroides and Lactobacillus sp. were $33{\sim}34^{\circ}C\;and\;34{\sim}36^{\circ}C$, respectively. All strains of Leu. mesenteroides and Lactobacillus sp. grew at 4.8 and 4.2 of initial pH, but not at 4.0. The final pH of Leu. mesenteroides and Lactobacillus sp. in glucose broth were $3.84{\sim}4.10\;and\;3.82{\sim}3.99$, respectively. None of the 60 strains clotted milk nor reduced litmus in litmus milk. All strains of Leu. mesenteroides and Lactobacillus sp. grew in tomato glucose broth containing 7% ethanol or 6.5% NaCl, but not in the broth containing 15% ethanol or 10% NaCl. All strains grew in tomato glucose broth containing 40% bile juice and survived in the artificial gastric juice of pH 3.5. Furthermore, all strains of Leu. mesenteroides survived in the artificial gastric juice of pH 3.0. Since many strains of lactic acid bacteria tested in this study showed differences in several physiological characteristics from those described in Bergey's Manual of Systematic Bacteriology, it was considered that further tests would be necessary to clarify their positions in taxonomic system.

저온발효된 김치에서 분리되어 Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides, Leu. mesenteroides subsp. dextranicum, Leu. paramesenteroides, Leu. lactis, Lactobacillus bavaricus 및 Lac. homohiochii로 각각 동정된 저온성 젖산균 60주에 대하여 여러 조건에서의 배양특성들을 조사하였다. 모든 균주들이 $5^{\circ}C,\;10^{\circ}C$$37^{\circ}C$에서 증식하였고, $45^{\circ}C$에서는 증식하지 못하였다. 최적 증식 온도는 Leu. mesenteroides의 균주들은 $33{\sim}34^{\circ}C$이었고, Lactobacillus속의 균주들은 $34{\sim}36^{\circ}C$이었다. Leu. mesenteroides와 Lactobacillus속의 균주들은 모두 초기 pH 4.8 및 4.2에서 증식하였으나 4.0에서는 증식하지 못하였다. Glucose broth에서의 최종 pH는 Leu. mesenteroides의 균주들은 $3.85{\sim}4.10$이었고, lactobacillus속 균주들은 $3.82{\sim}3.99$이었다. 60균주 모두 litmus milk에서 우유를 응고시키지 못하였고, litmus를 환원시키지도 못하였다. Leu. mesenteroides와 Lactobacillus속의 균주들은 모두 에탄올 7% 함유배지와 NaCl 6.5% 함유배지에서 증식하였고, 에탄올 15% 함유배지와 NaCl 10% 함유배지에서는 증식하지 못하였다. 모든 균주들이 pH 3.5인 인공위액과 40%의 담즙액에서 내성을 나타내었다. 특히 Leu. mesenteroides의 균주들은 모두 pH 3.0인 인공위액에서도 내성을 나타내었다. 본 젖산균들의 생리적인 특성은 여러 점에서 Bergey's Manual of Systematic Bacteriology에 기재된 내용들과 일치하지 않으므로 더욱 정밀한 조사를 실시하여 분류학상의 위치를 정확히 밝혀 볼 필요가 있을 것으로 생각되었다.

Keywords