한국식품 중 잔류농약의 종양유발성 평가

Assessment of Oncogenicity from Pesticide Residues in Korean Foods

  • 이미경 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Lee, Mi-Gyung (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 발행 : 1995.12.31

초록

국내에서 소비되고 있는 농약 중 종양유발지수가 알려진 12개 성분의 식품군별 식이섭취량과 그들의 위해성을 평가하였다. 한국인에 대한 종양유발성(70년 평생을 통한 부가적 종양발생율)은 농약잔류 허용기준에 의한 경우 $2.17{\times}10^{-3}$, 실제잔류량 최대치에 의한 경우 $4.33{\times}10^{-5}$, 실제잔류량 평균치에 의한 경우 $5.10{\times}10^{-6}$으로서 미국 EPA의 무시될 수 있는 위험기준인 $1{\times}10^{-6}$을 초과하였다. 발암성 농약의 남용에 대한 국민들의 불안을 해소하기 위해서는 종양유발성 농약에 대한 체계적인 후속연구가 추진되어야 할 것이다.

Dietary intake and oncogenic risk of 12 pesticides used in Korea whose oncogenic potency was known were assessed from published data. Dietary oncogenic risk (excess tumor incidence for a 70-year human life span) for Korean population was estimated to be $2.17{\times}10^{-3}$ on the basis of legal maximum residue limit, $4.33{\times}10^5$ on the basis of maximum practical residue level and $5.10{\times}10^{-6}$ on the basis of mean practical residue level of examined pesticides, all of which exceeded the negligible risk standard $1{\times}10^{-6}$ of US EPA. A systematic follow-up study on those oncogenic pesticides should be undertaken in order to mitigate the people's worry about the cancer risk by the abuse of pesticides in food production.

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