Identification of Filamentous Molds Isolated from Korean Traditional Nuruk and their Amylolytic Activties

한국전통누룩에 존재하는 사상균의 분리 동정 및 Amylolytic 효소 활성

  • Published : 1995.12.01

Abstract

Through the study of identification of filamentous molds isolated from 12 traditional Nuruk, collected from several regions in Korea, 78 strains of Absidia spp., including Absidia corymbifera, Absidia ramosa, and Absidia sp. of which specific names were not identified, 19 strains of Rhizopus spp. including Rhizopus cohnii, Rhizopus arrhizus, and Rhizopus oryzae, 8 strains of Circinella spp., 1 strain of Actinomucor sp., 49 strains of Aspergillus spp., including Aspergillus oryzae, Aspergillus flavus, Aspergillus flavus var. columnaris, Aspergillus wentii, Aspergillus candidus, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, and Aspergillus foetidus, 2 strains of Cladospoyium spp. and 2 strains Botryotrichum spp., etc. total 159 kinds of filamentous molds were isolated and identified. There were many differences in numbers and distributions of filamentous molds from each Nuruk according to their collected region. Absidia spp. were most frequently isolated from every Nuruk sample. Aspergillus oryzae, Aspergillus candidus, and Rhizopus cohnii showed even distribution. Penicillium sp. and Mucor sp. were not detected. Actinomucor sp., Aspergillus foetidus, Botryotrichum sp., and Cladosporium spp., which have not been reported by far, were found. Amylase activities, pH stability of amylase, and acid productivity of isolated strains were compared.

Keywords

References

  1. 중앙공업연구소 보고 v.7 간장제조에 관한 연구(제 1보), 메주 및 곡자 중의 Asp. oryzae에 대한 연구 한용석;박병득
  2. 재래식 누룩으로부터 사상균의 분리 및 동정 김왕준
  3. J. Ferment. Bioeng. v.67 Evaluation of koji prepared with various molds for Mirinmakin Oyashiki,H.;A.Obayashi
  4. Exp. Mycol. v.8 Characterization of the smallest chitosan oligomer that is maximally antifungal to Fuzarium solani and elicits pisatin formation in Pisum sativum Kendra,D.F.;L.A.Hadwiger
  5. 한국식품과학회지 v.2 곡자의 개량에 관한 연구(제 1보), 개량곡자의 제조 및 그 능력 정호권
  6. 한국미생물학회지 v.8 탁주의 Microflora에 관한 연구 이주식;이태우
  7. 한국미생물학회지 v.8 탁주발효에 있어서 발효미생물군의 변동에 대하여 신용두;유대식
  8. 한국미생물학회지 v.9 고구마 전분질원료를 이용한 주류제조에 관한 연구 정기택;유대식
  9. 한국산업미생물학회지 v.7 쌀막걸리의 미생물학적 연구(제 1보), 분리균주 M-80의 쌀막걸리 제국용으로서의 이용성 조용학;성낙계;정덕화;유한대
  10. 한국산업미생물학회지 v.8 쌀막걸리의 미생물학적 연구(제 2보), 쌀먹걸리 제국중 핵산분해효소 및 핵산 관련물질 정덕화;성낙계
  11. 한국산업미생물학회지 v.6 한국산 Aspergillus에 대한 분류학적 연구 이배함;김상재;이호원
  12. 한국미생물학회지 v.5 한국곡자의 발효생산력에 관한 연구(제 1보), 곡자중 함유사상균의 분리와 그 성상 이두영
  13. 한국미생물학회지 v.7 한국곡자의 발효생산력에 관한 연구(제 2보), 증자소맥을 재료로 한 곡자의 제조에 대하여 이두영
  14. 한국미생물학회지 v.9 한국산 Aspergilli에 관한 분류학적 연구 김상재
  15. 소맥 및 누룩중의 곰팡이의 동정과 그 amylase 활성. 김철우
  16. Moulds and filamentous fungi in technical microbiology. Olgafassatiova.
  17. 생전분 분해성 Rhizopus sp. cy-7 koji를 이용한 전통약주제조. 성찬용
  18. Microbiological applications 5th ed. Harold,J.B.
  19. The genus Aspergillus. Raper,K.B.;D.I.Fennell
  20. Industrial mycolgy 4th ed. Smith,G.
  21. An illustrated manual on identification of some seed-borne Aspergilli, Fusaria, Penisillia and their mycotoxins Kulwant,S.;Jens,C.F.;Ulf,T.;S.B.Mathur
  22. The genera of fungi sporulating in pure culture Von Arx,J.A.
  23. Illustrated genera of imperfect fungi. 3rd ed. Barnett,H.L.;B.B.Hunter
  24. Textbook of fungi. Sharma,O.P.
  25. Agric. Biol. Chem. v.52 Effective purification of glucoamylase in Koji, a solid culture of Aspergillus oryzae on steamed rice, by affinity chromatography using an immobilized acarbose (BAY g-5421) Ono,K.;Shigeta,S.;S.Oka
  26. J. Ferment. Technol. v.65 Mirin-making using long life Koji with low water content Oyashiki,H.;M.Uchida
  27. 식품공학실험 Ⅱ 우주현;양한철;정동훈;양융