The Components of the Sap from Gorosoe(Acer mono Max.) and Sugar Maple(Pseudo-sieboldianum Kom.)

고로쇠나무 및 당단풍나무 수액의 성분조성

  • 성낙주 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 정미자 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 김윤숙 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 이일숙 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 조종수 (산림청 임업연구원 남부임업시험장)
  • Published : 1995.12.01

Abstract

Even though the saps have been consumed as beverage in Korea for a very long period of time, a little research has been conducted on the chemical composition. We determined mineral, free sugar, composition amino acids and nucleotides in the sap of Gorosoe(Acer mono Max.) and Sugar Maple(Pseudo-sieboldianum Kom.) collected from Sancheong, Kurye and Hamyang. The contents of solid, crude protein and ash were 1.1~3.3%, 0.03~0.12% and 0.02~0.05% in the sap of Gorosoe and Sugar Maple, respectively. The detectable nucleotides were CMP, UMP, IMP, GMP, AMP and hypoxanthine. Free sugar that we determined in the sap of Gorosoe and Sugar Maple were sucrose, fructose and glucose, but maltose was not detected. The chief component of saccharides in the sap was sugar and ranged from 7.1 to 36.6g/L. Especially, the sucrose contents in the sap of Gorosoe and Sugar Maple from Hamyang were higher 3.7 and 2.2 times than those from the other samples. The prominent minerals in the sap were calcium and potassium. The calcium concentration was ranged from 99.0~153.3mg/L in the sap of Gorosoe and was ranged from 21.2~32.4mg/L in that of sugar maple. The sap of Gorosoe and Sugar Maple were composed of 18 and 15 kinds of amino acid respectively, and the total contents of amino acid were in the range of 0.7~29.3mg%. The major amino acids in the sap of Gorosoe were taurine, serine, glutamic acid and aspartic acid in decreasing order. Taurine contents in the sap of Gorosoe and Sugar Maple was found to be the dominant amino acid.

수액은 예 부터 오랜 기간 음용되어 왔으나 이들에 대한 기본적인 성분에 대해서는 아직까지 불분명한 실정이다. 본 실험에서는 가장 많이 음용되고 있는 고로 쇠나무 및 당단풍나무의 수액을 산청, 구례, 함양에서 채취하여 식품학적인 기초자료를 얻고져 수액 중 무기물, 유리당, 아미노산 및 핵산관련 물질 등을 분석하였다. 고로쇠나무 및 당단풍나무의 수액 중 고형분은 1.1~3.3%, 조단백질은 0.03~0.12%, 회분은 0.02~0.05%, pH는 6.3~6.5 범위였다. 수액 중 핵산관련 물질은 CMP, UMP, IMP, GMP, AMP 및 hypoxanthine이 검출되었다.고로쇠와 당단풍나무 모두 주된 유리당은 sucrose였고, 그외 fructose 및 glucose가 미량 검출되었다. Sucrose는 함양산 고로쇠나무 및 당단풍나무의 수액에서 그 함량이 많아 다른 지역산에 비해 각각 3.7배 및 2.2배나 높게 정량되었다.수액 중 무리물은 총 7종이 검출되었으며, 이들의 함량은 수액의 종류에 관계없이 칼슘 및 칼륨이 월등히 많았고, 다음으로 마그네슘 및 나트륨의 순이였다. 함량이 특히 많은 칼슘은 당단풍나무 수액(21.2~32.4mg/L)에 비해 고로쇠나무의 수액(99.0~153.3mg/L)에서 월등히 높게 검출되었다. 수액 중 구성아미노산은 고로쇠 수액에서는 18종, 당단풍나무의 수액에서는 15종이 검출되었고, 총 아미노산의 함량은 0.7~29.3mg/% 범위였는데, 당단풍나무의 수액 보다 고로쇠나무의 수액에서 종류도 많고 함량도 많았다. 고로쇠나무 수액 중 함량이 높은 아미노산은 taurine, serine, glutamic acid 및 aspartic acid순이었고, 특히 taurine이 다른 아미노산에 비해 월등히 높았다. 당단풍나무의 수액 역시 taurine의 함량이 가장 많았고 다른 아미노산은 0.5mg% 이하로 정량되었다.

Keywords

References

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