A Study on the Dietary Life and Nutritional Status of the Buddhist Priests

우리나라 스님들의 식생활과 영양실태 조사.연구

  • 유영상 (동국대학교 가정교육과) ;
  • 이윤희 (동국대학교 가정교육과)
  • Published : 1996.12.01

Abstract

The purpose of this study was to investigate of the dietary life and nutritional status of the Buddhist priests. Dietary life, the state of prepare a meal and menu are carried out through the questionnaire and the nutritional status is carried out through the analysis of the constituents of the blood. The results of this study can be summarized as follows. 1. The traditional temple's foods undergo a change with the variety and westernization of dietary life. 2. Buddhist priests take a carbohydrate centered meal and the intake of protein and lipid is tendency to lack, but the intake of vitamin and mineral is sufficient with various vegetables. 3. The content of the lipid compoents and glucose of blood are low and they are free from the danger of geriatric diseases but the content of triglyceride is very higher than the healthy general adults. Therefore it is necessary to improve the nutritional status of the buddhist priests with decrease the intake of rice and increase the various side dish and to develop the standard menu for the Buddhist priests.

Keywords

References

  1. 한국음식문화의 철학과 사상 이훈석
  2. 불교 복지증진을 위한 사찰 음식 문화연구 선재
  3. 한국식생활문화학회지 v.9 no.2 서울·경남지역 승가의 식생활에 관한 조사연구 Ⅰ. 조은자;박선희
  4. 한국식생활문화학회지 v.10 no.5 사찰의 식생활 서혜경
  5. 학국식생활문화학회지 v.9 no.1 대학생의 채격지수와 식습관의 관계에 관한 연구 이윤나;최혜미
  6. 1990년도 국민영양조사보고서 보건사회부
  7. 한국지질학회지 v.1 한국정상 성인의 혈청지질농도, 체질량지수, 혈압 및 식습관과 일상 생활습관의 관계에 관한 연구 이양자;신현아;이기열;박연희;이종순
  8. 한국인 관상동맥질환 연구에서 혈청지단백의 변화에 관한 연구. 순환기 박금수;이용구;조승연;심원흠;정남식;장양수;최경훈
  9. 대한의학협회지 v.23 한국인에 있어서 각종 질환에서의 고지혈증형별양상에 관한 연구 양충모;이재익;김선주;송병상;이동우;박성철;손이석
  10. 현대인의 식생활과 건강 송병춘;맹원재