Effects of Heat Treatment, Sugar Addition and Fermentation on Cytotoxicity of Korean Mistletoe

가열처리, 당의 첨가 및 발효에 의한 한국산 겨우살이의 세포독성변화

  • Park, Jong-Heum (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
  • Hyun, Chang-Kee (School of Bioscience and Food Technology, Handong University) ;
  • Shin, Heuyn-Kil (School of Bioscience and Food Technology, Handong University) ;
  • Yeo, Ick-Hyun (R&D Center, Pulmuone Co., Ltd.)
  • 박종흠 (한동대학교 기능성 식품 및 안전성 연구소) ;
  • 현창기 (한동대학교 생물식품공학부) ;
  • 신현길 (한동대학교 생물식품공학부) ;
  • 여익현 ((주)풀무원 기술연구소)
  • Published : 1997.04.01

Abstract

As a preliminary study for the development of cancer-preventing functional food using Korean mistletoe, the cytotoxic effects of Korean mistletoe on between non-tumorigenic A3l cell and tumorigenic MSV cell derived from mouse 3T3 fibroblast cell line were investigated. While the raw extract, of which $ID_{50}$, value was $3.94\;{\mu}g/mL$, showed strong cytotoxic effect, its heat-treated extract was not cytotoxic up to $30\;{\mu}g/mL$. On the other hand, the heat-treated extract with law concentration showed an accelerative effect on the proliferation of non-tumorigenic A3l cell and an inhibitory effect on that of tumorigenic MSV cell. In addition, the influences of the addition of carbohydrates, such as galactose, lactose, glucose, mannose, fructose, sucrose and starch, to mistletoe extract were studied. There were not any significant changes with raw extract plus carbohydrate treatment, but the accelerative and inhibitory effects of heat-treated extract on each A3l and MSV cell were increased further by the treatment with sugars such as lactose, galactose, glucose, fructose. In order to investigate the changes of cytotoxicity of fermented Korean mistletoe according to fermentation periods, the raw and heat-treated extract were inoculated with Lactobacillus plantarum. During 1, 3, 5 and 7 fermentation days, the fermented raw mistletoe extract showed gradual accelerative effect on A31 cell proliferation without any changes of cytotoxicity on MSV cell. In case of the fermented heat-treated extract, however, the accelerative effect of heat-treated extract on A31 cell proliferation in early stage was disappeared during the fermentation.

한국산 겨우살이를 이용한 암예방 기능성 식품의 개발을 위한 기초연구로써, 한국산 겨우살이가 Balb 3T3 cell line으로부터 얻어진 비종양성 A3l 세포와 종양성 MSV 세포에 미치는 세포독성 효과를 조사하였다. 겨우살이 생즙은 $ID_{50}$ 치가 $3.94\;{\mu}g/mL$로 강한 세포독성을 나타낸 반면, 열처리즙은 $30\;{\mu}g/mL$까지 세포독성을 나타내지 않았다. 한편, 낮은 농도의 열처리즙은 비종양성 A3l 세포의 증식을 촉진시키면서 종양성 MSV 세포의 증식을 억제시키는 효과를 나타내었다. 또한 galactose, lactose, glucose, mannose, fructose, sucrose 및 starch 등과 같은 탄수화물이 겨우살이의 세포독성에 미치는 영향을 조사한 결과, 생즙과 탄수화물의 처리는 큰 변화를 주지 못하였으나, 열처리즙과 lactose, galactose, glucose 및 fructose등과 같은 당을 함께 처리하였을 때 A3l 세포의 증식촉진, MSV 세포의 증식억제효과는 더욱 증가됨을 알 수 있었다. 이러한 결과에서 알 수 있듯이, 한국산 겨우살이가 당의 첨가나 첨가 없이 가열처리공정에 의해서 암 예방 기능성 식품의 재료로써 이용될 수 있음을 암시해준다. 그리고 발효에 의한 한국산 겨우살이의 세포독성 변화를 조사하기 위하여, 겨우살이 생즙과 열처리즙을 각각 Lactobacillus plantarum을 접종하여 발효시켰다. 생즙발효가 1, 3, 5, 7일간 진행되는 동안 종양성 MSV 세포의 세포독성에는 변화가 없었으나 비종양성 A3l 세포에서는 점차적인 증식촉진효과를 나타내었다. 그러나 열처리즙 발효의 경우에는 발효초기에 열처리즙 고유의 A3l 세포 증식촉진효과가 발효가 진행됨에 따라 그 효과가 점차 감소됨을 나타내었다.

Keywords