한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제30권5호
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- Pages.1029-1034
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
난황으로 부터 항충치 항체의 분리 및 그 특성
Properties of Anti-S. mutans IgY Separated from Egg Yolk
- 손동화 (한국식품개발연구원) ;
- 노정해 (한국식품개발연구원) ;
- 김영붕 (한국식품개발연구원) ;
- 한찬규 (한국식품개발연구원) ;
- 성기승 (한국식품개발연구원) ;
- 이남형 (한국식품개발연구원)
- Shon, Dong-Hwa (Korea Food Research Institute) ;
- Rho, Jeong-Hae (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Young-Boong (Korea Food Research Institute) ;
- Han, Chan-Kyu (Korea Food Research Institute) ;
- Sung, Ki-Seong (Korea Food Research Institute) ;
- Lee, Nam-Hyung (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1998.10.01
초록
충치유발균인 Streptococcus mutans (혈청형 C)를 면역한 산란계의 난황에서 항체를 분리하고 그 특성을 조사하였다. 먼저 난황으로 부터 항체의 추출효율을 검토하였을 때,
Chick antibodies (IgY) raised against Streptococcus mutans (serotype c) were separated from egg yolk and their properties were investigated. The purity of IgY extracts prepared by the method of