Changes in Pattern of Tannin Isolated from Astringent Persimmon Fruits

떫은감에서 분리한 탄닌성분의 패턴 변화

  • 서지형 (경북과학대학 전통발효식품과) ;
  • 정용진 (경북과학대학 전통발효식품과) ;
  • 신승렬 (경산대학교 생명자원공학부) ;
  • 김주남 (영남이공대학 식품영양과) ;
  • 김광수 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1999.09.01

Abstract

This study was investigated pattern changes of tannin isolated from astringent persimmon fruits. The contents of total phenolics and soluble tannins decreased as the maturing and softening of persimmon fruits proceeded. Green and mature persimmon tannins reacted with acetaldehyde. The more contents of tannin increased, the more reactions became. And the reaction of green Persimmon tannin was more active than mature persimmon tannins. But tannin from soft persimmon fruits did not react with acetaldehyde. Tannins were more polymerized during maturing and softening of fruits. So there was a little difference in chromatography of persimmon tannins. Also green and mature persimmon tannins obtained 4 bands respectively after thin layer chromatography analysis. But there was only 2 bands in soft persimmon tannin. As softening of persimmon fruits proceeded, most of tannins reacted with acetaldehyde, so coagulated. Also the component of soluble tannins was changed during softening of persimmon fruits.

떫은감의 총페놀성 물질은 녹숙감에서 3.09%로 가장 높았고, 완숙감에서는 1.51%, 연시는 0.48%로 점차 감소하는 경향을 나타내었으며 가용성 탄닌도 연시에서 현저하게 감소하였다. Acetaldehyde 반응성은 녹숙감에서 추출한 가용성 탄닌이 완숙감의 탄닌보다 다소 높았고, 연시에서 추출한 탄닌은 acetaldehyde와 반응하지 않았다. 탄닌의 함량이 높을수록 acetaldehyde 반응성은 증가하였으며, 각 탄닌성분을 Styragel $10^3$$\AA$ GPC column으로 분획한 결과 과실이 성숙, 연화됨에 따라 탄닌성분은 점차 고분자화 되는 경향을 보였다. 또한 TLC상의 녹숙감과 완숙감의 탄닌성분은 각각 4개의 band를 나타내었으나 연시 탄닌은 2개의 band만 나타내어 탄닌 구성성분의 차이를 보였다.

Keywords