Antioxidative Activity of Ulmi cortex Extract

유백피(Ulmi cortex) 추출물의 항산화 활성

  • 이경행 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀) ;
  • 전은경 (충남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 유시영 (충남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 오만진 (충남대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 2000.12.01

Abstract

The Ulmi corex extract was prepared using various solvents to investigate the availability as a natural antioxidant. The extracts were added to lard emulsion and the antioxidant activities were compared. The extract that had a greater antioxidant activity was fractionized. Then the antioxidant activity and substrate specificity of the fraction were examined and optimum concentration of addition was determined. To observe the antioxidative effect of the fraction in vivo, an inhibition rate of lipid peroxidation from which might be derived was measured using a microsome in rat's liver. Among the extracts of Ulmi cortex, the extract from water had the best antioxidant activity, and the addition of 0.05% (w/w) of ethyl acetate fraction showed similar antioxidant activity to a synthetic antioxidant, butylated hydroxyanisole(BHA). Ethyl acetate fraction (0.05%, w/w) also presented the antioxidative effect in lard, soybean oil, palm oil, and com oil. The inhibition of lipid peroxidation in liver microsome showed feater in the ethyl acetate fraction than caffeic acid in both nonenzymatic peroxidation (Fe$\^$++/ascorbate system) and enzymatic peroxidation (Fe$\^$++/-ADP/NaDPH system).

유백피의 천연항산화제로서의 이용성을 검토하기 위하여 각종 용매로 유백피 추출물을 제조하여 lard emulsion에 첨가하여 6$0^{\circ}C$에서 저장하면서 항산화 활성을 비교하고 항산화 활성이 우수한 추출물을 용매별로 분획하여 항산화 활성, 분획물의 첨가농도의 결정 및 기질특이성을 측정하였다. 또한 생체내에서도 분획물의 항산화 효과를 살펴보기 위하여 흰쥐 간 micmsome 을 사용하여 유도된 지질 과산화 반응에 대한 억제 효과를 측정하였다. 유백피의 추출물은 물추출물에서 가장 강력한 항산화 활성을 나타내었다. 물추출물의 용매분획별 항산화 활성은 ethyl acetate 분획에서 가장 높았으며 ethyl acetate 분획물 0.05%(w/w) 첨가는 합성 항산화제인 BHA(0.01%, w/w)와 비슷한 항산화 활성이었다. Ethyl acetate 분획물 0.05%(w/w)는 돈지, 대두유, 팜유 및 옥수수유에서도 항산화 활성을 나타내었다. 간 microsome 분획을 이용한 지질 과산화 억제 효과는 비효소적 지질 과산화 검정계인 Fe$^{++}$ascorbate system과 효소적 지질 과산화 검정계인 Fe$^{++}$-ADP/NADPH system 모두에서 ethyl acetate 분획물 첨가가 caffeic acid보다 강한 억제율을 보였다.

Keywords