혐기성 조건에서 에탄올의 주입에 따른 프로피온산의 저감에 관한 연구

Effect of Ethanol on the Reduction of Propionate under Anaerobic Condition

  • 현승훈 (광주과학기술원 환경공학과 생물환경공학연구실(BEEL)) ;
  • 김도희 (광주과학기술원 환경공학과 생물환경공학연구실(BEEL)) ;
  • 박수진 (광주과학기술원 환경공학과 생물환경공학연구실(BEEL)) ;
  • 황문현 (광주과학기술원 환경공학과 생물환경공학연구실(BEEL)) ;
  • 김인수 (광주과학기술원 환경공학과 생물환경공학연구실(BEEL))
  • Hyun, Seung-Hoon (Bio-Environmental Engineering Laboratory(BEEL), Department of Environmental Science and Engineering, Kwangju Institute of Science and Technology) ;
  • Kim, Do-Hee (Bio-Environmental Engineering Laboratory(BEEL), Department of Environmental Science and Engineering, Kwangju Institute of Science and Technology) ;
  • Park, Soo-Jin (Bio-Environmental Engineering Laboratory(BEEL), Department of Environmental Science and Engineering, Kwangju Institute of Science and Technology) ;
  • Hwang, Moon-Hyun (Bio-Environmental Engineering Laboratory(BEEL), Department of Environmental Science and Engineering, Kwangju Institute of Science and Technology) ;
  • Kim, In S. (Bio-Environmental Engineering Laboratory(BEEL), Department of Environmental Science and Engineering, Kwangju Institute of Science and Technology)
  • 투고 : 2000.05.03
  • 심사 : 2000.08.11
  • 발행 : 2000.10.30

초록

혐기성 소화공정 중 생성되는 주요 중간대사산물인 프로피온산의 분해대사에 대한 연구중 에탄올과의 산화 환원 반응인 coupling 반응으로써 혐기성 소화공정에서 프로피온산 축적을 저감시킬 수 있는 연구를 수행하였다. 따라서, 본 연구는 혐기성 공정에서 프로피온산의 전환에 따른 동력학적 반응과 에탄올과의 상호 반응에 따른 특정기질 선호영향을 모델에 적용하여 살펴보았다. 본 연구는 4단계의 실험으로 수행되었다. 1, 2, 3단계는 각기 다른 기질에 순화된 미생물들을 이용하여 프로피온산 1 g COD/L와 에탄올의 농도를 각각 0, 100, 200, 400과 1,000 mg/L로 주입하여 프로피온산과 에탄올의 혐기성 분해과정을 비교 연구하였으며, 4단계에서는 Glu-MCR과 HPr-MCR의 순화미생물의 혼합비를 조절하여 프로피온산 1 g COD/L를 주입하였을 때의 혐기성 분해를 연구하였다. 본 연구에서는 수정된 경쟁적 모델을 이용하여 특정기질 선호현상을 규명하였고, 에탄올 농도의 증가에 따라 아세트산 형성반응의 $K_{s2}$값의 증가와 메탄화 과정에서의 아세트산 생성 및 분해과정에 해당되는 $K_3$값이 일부 증가하는 결과를 얻을 수 있었다. 또한 순화미생물들에 따라 프로피온산과 에탄올의 분해에 미치는 영향이 다른 결과를 얻을 수 있었다.

A series of experiments were conducted for modeling the fate and effect of the coupled oxidation reduction reaction of ethanol and propionate recognized as important intermediates in anaerobic degradation metabolism. Anaerobic kinetics for conversion of propionate and the interaction with ethanol were investigated using the model of specific substrate priority utilization effect. Seed cultures for the experiment were obtained from an anaerobically enriched steady-state propionate master culture reactor (HPr-MCR), ethanol-propionate master culture reactor (EtPr-MCR) and glucose master culture reactor (Glu-MCR). Experiments were consisted of four phases. Phase I, II and III were conducted by fixing the propionate organic loading as 1.0 g COD/L with increasing ethanol loading of 0, 100, 200, 400 and 1,000 mg/L, to find metabolic interaction of ethanol and propionate degradation by each enriched anaerobic culture. In phase IV, different mixing ratios of Glu-MCR and HPr-MCR cultures with fixed propionate organic loading, 1.0 g COD/L, were applied to observe the propionate degradation metabolic behavior. In the results of this study, different pathways of propionate and ethanol conversion were found using a modified competitive inhibition kinetic model. Increase of $K_{s2}$ value reflected the formation of acetate followed by ethanol degradation. In addition. $K_3$ value was increased slightly as the reactions of acetate formation and degradation were occurred in acetoclastic methanogenesis.

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