Isolation and Enzymatic Characterization of Bacteria from Livestock Manure

축산분뇨에서 분리한 세균의 동정 및 효소학적 특성

  • 김진선 (한국외국어대학교 생명공학과) ;
  • 정소선 (한국외국어대학교 생명공학과) ;
  • 이준석 (한국외국어대학교 생명공학과) ;
  • 최미영 (선문대학교 생물학과, 공주대학교 자원 재활용 신소재 연구센터(RRC/NMR)) ;
  • 서승염 (공주대학교 생물학과, 공주대학교 자원 재활용 신소재 연구센터(RRC/NMR))
  • Published : 2001.09.01

Abstract

To develop the effective composting system, we isolated bacteria that have the abilities to degrade organic matters such as cellulose, carbohydrate, protein and lipid during the compositing of livestock manureAmong 24 strains, 6 bacteria have all the enzymatic activities of protease, amylase, cellulase and lipase.These microorganisms were identified as Corynebacterium varibilis, Bacillus spp., Pseudomonas spinosa,Acetobacter calcoaceticus and Athrobacter cumminsii All the enzymes produced by the bacteria showedactivities at the broad pH range and the maximal activities were obtained at $60^{\circ}C$. It seemed that after theincrease of temperature caused by fermentation of livestock manure, the enzymes started to degrade the rawmaterials, which are added for the control of humidity. However cellulase activity was maximum at $37^{\circ}C$,suggesting that the cellulase-producing bacteria work at an early stage of livestock manure fermentation toprovide the organic material for the growth of other bacteria. The production of the enzymes were growth-associated and maximal activities appeared at the early stationary phase of growth.

축산 분뇨의 퇴비화에 관련되는 세균들을 분리하고 이들이 생산하는 효소들 중 퇴비화에 관련되는 것으로 사료되는 amylase, cellulase, protease 및 lipase의 특성을 연구하였다. 발효 중에 있는 축산 분뇨로부터 24주의 균주를 분리하여 이중 protease, cellulase, amylase, 그리고 lipase의 활성을 모두 가진 6개의 균주들을 선별하였다. 분리한 6개의 균주들을 동정해본 결과 Corynebacterium varibilis, Bacillus spp., Pseudomonas spinosa, Acetobacter calcoaceticus 및 Athrobacter cumminsii 등으로 밝혀졌다. 이들이 분비하는 효소들의 특징은 중성에서 알칼리성에 이르는 광범위한 pH에서 효소들이 높은 활성을 보였으며, cellulase를 제외한 대부분의 효소들의 최대 활성 온도가 $60^{\circ}C$ 정도 였으나, cellulase의 경우 $37^{\circ}C$가 최적 활성 온도였다. 이는 발효가 진행되어 축산 분뇨에 고온의 열이 발생할 때, 이 환경하에서 유기물을 분해함으로써 발효과정을 원활히 진행시키는 것으로 생각된다. 다만 cellulase 생산 세균의 경우 축산 분뇨의 초기 발효시에 관여하여 균주의 성장 및 유기물의 분해에 관여하는 것으로 사료된다. 이와같은 결과는 축산분뇨 발효초기와 발효후기의 온도가 상승된 환경에서 작용하는 세균의 균총이 다름을 암시하고 있다.

Keywords

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