Comparison and Analysis on Characteristics for recycling of Multifarious Food Waste

음식물쓰레기의 자원화를 위한 배출업종별 성상 및 특성의 비교분석

  • Joo, Hung-Soo (Dept. of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Ryu, Jae-Young (Dept. of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Phae, Chae-Gun (Dept. of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology)
  • 주흥수 (국립서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 류재영 (국립서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 배재근 (국립서울산업대학교 환경공학과)
  • Published : 2001.12.30

Abstract

This study was executed for utilizing it as basic data in appropriate recycling way and design by examining and analyzing various characteristics of food waste which is being discharged from various restaurant and apartment house. In general, there were differences in restaurants classification and Japanese restaurant showed big differences as compared to other restaurants. Vegetable had the highest composition and its contents had big difference according to seasons. In alien substances, oyster shells were the highest and restaurants showed high rate of alien substances than apartments, therefore it was required to divide them in advance. Salinity was the highest in Japanese restaurants and most restaurants had rate of up to 1%, so it was not appropriate for recycling. However, it was considered that if there is cleaning operation in the whole process, there might not be a problem. Feed Ingredient had 28% of fiber, 25% of protein, and 11% of fats. We analyzed noxious germs and heavy metal too. However microorganisms of etiological cause were not detected and each harmful material showed less values of control concentration. In the result of analysis of each characteristic, it is required to consider collection rate from restaurants and apartments and seasonal cause into design regarding recycling. And apartments are compatible to compost than feed and food waste from Chinese, flour restaurant and collective feeding facilities are compatible for feed, as it is evaluated.

본 연구는 각 업종별로 배출되는 음식물쓰레기의 다양한 성상 및 그 특성을 분석하여 검토함으로서 그 특성에 맞는 적절한 처리방안과 설계단계에 있어서 기초자료로 활용하기 위하여 실시하였다. 전체적으로 업종별로 성상이 차이가 있었고, 일식업소가 다른 업소에 비교하여 많은 차이를 보였다. 조성면에서는 채소류가 가장 많이 차지하였고 또한 계절에 따라 채소류의 함량은 차이가 많았다 이물질은 조개껍질류가 가장 많았으며, 요식업소에서 배출되는 이물질 비율이 공동주택에서 보다 높아 사전분리가 필요한 것으로 조사되었다. 염분은 일식업소에서 가장 높았고, 대부분의 업소에서는 1% 전후로 자원화에 바람직하지 않지만, 전단계에서 세척공정을 둔다면 큰 문제가 없을 것으로 사료되었다. 사료성분은 조섬유가 28%, 조단백질이 25%, 조지방이 11%로 나타났다. 유해균 및 중금속에 대한 분석도 동시에 실시하였으나, 병원성미생물은 검출되지 않았고, 각종 유해물질은 규제농도이하 값을 보였다. 각종 성상의 분석결과, 자원화에 있어서 계절요인과 요식업소와 공동주택의 수거비율을 설계에 반영하는 것이 필요하며, 공동주택은 부패 등의 문제로 인하여 사료화보다는 퇴비화가 적합하고, 요식업소중 중식, 분식, 집단급식업소 등에서 배출되는 음식물쓰레기는 사료화가 유리한 것으로 평가되었다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 서울산업대학교