Antibacterial Activities of Cordyceps spp., Mugwort and Pine Needle Extracts

동충하초, 쑥 및 솔잎 추출물의 항균작용

  • 박찬성 (경산대학교 생명자원공학부) ;
  • 권충정 (경산대학교 생명자원공학부) ;
  • 최미애 (양산대학 식품가공제과제빵과) ;
  • 박금순 (대구가톨릭대학교 가정관리학과) ;
  • 최경호 (대구가톨릭대학교 식품영양학과)
  • Published : 2002.03.01

Abstract

The purpose of this study was to investigate antibacterial activity of extracts of Cordyceps spp.(Paecilomyces japonica and Cordyceps militaris), mugwort and pine needle. Fruiting body and mycelium of Cordyceps spp., mugwort and pine needle were extracted with water and 70% ethanol. Antibacterial activities of each extracts against 3 kinds of Gram positive (Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus) and 3 kinds of Gram negative pathogenic bacteria(Escherichia coli O157 : H7, Shigella sonnei and Salmonella typhimurium) were tested. The yields of water and ethanol extracts of fruiting body (39∼58%) were 2.4 ∼4.4 times higher than mycellium(9∼24%) in Cordyceps sup., while those of mugwort and pine needle were less than 9%. Ethanol extract of P. japonica mycelium(JFE) had antibacterial to S. monocytogenes at 1% level and ethanol extract of C. militaris fruiting body (MFE) had antibacterial to S. aureus at 3% level. Ethanol extract of mugwort was antibacterial against L monocytogenes and S. aureus at 1% level. Water extracts of Cordyceps spp.(P. japonica and C. militaris) and mugwort had no antibacterial activity against tested bacterial strains. Water extract of pine needle had antibacterial activity against all bacterial strains except E. coli and ethanol extract had antibacterial activity against all tested bacterial strains at 1% level. Pine needle extracts had the most wide antibacterial spectrum against bacterial strains used for this experiment. Growth inhibiting activities of pine needle extracts were higher in ethanol extract than water extract for most of tested bacteria in tryptic soy broth.

동충하초(눈꽃 동충하초, 번데기 동충하초), 쑥 및 솔잎 추출물의 항균작용을 조사하기 위하여 동충하초의 자실체와 균사체, 쑥 및 솔잎을 물과 70% 에탄올로 추출하였다. 항균실험에는 3종류의 그람양성균(Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus)과 3종류의 그람음성(Escherichia coli, Shigella sonnei, Salmonella typhimurium) 식중독 및 병원성 세균을 사용하였다. 동충하초의 추출수율은 물과 에탄올 모두 자실체의 수율(39∼58%)이 균사체(9∼24%)에 비하여 2.4∼4.4배 높았으며, 쑥과 솔잎 추출물의 수율은 9%미만이었다. 눈꽃 동충하초의 에탄올추출물(JME)은 1%농도에서 L. monowtogenes에 대하여 항균활성을 나타내었으며 번데기 동충하초의 에탄올추출물(MFE)은 3%농도에서 S. aureus에 대하여 항균활성을 나타내었다. 쑥의 에탄올추출물(MGE)은 1% 농도에서 L. monocygenes와 S. aureus에 대하여 항균활성을 나타내었으나 눈꽃 동충하초, 번데기 동충하초 및 쑥의 물추출물은 시험균주에 대하여 항균활성을 나타내지 않았다. 솔잎 물추출물은 E. coli를 제외한 모든 균주에 대하여, 솔잎 에탄올추출물은 실험에 사용한 모든 균주에 대하여 항균활성을 나타내어 솔잎추출물들은 가장 폭넓은 항균스펙트럼을 나타내었다. 액체배지내에서 솔잎추출물의 세균증식 억제작용은 에탄올추출물이 물추출물에 비하여 큰 편이었다.

Keywords

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