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Effects of Dietary Wormwood (Artemisia montana Pampan) Powder Supplementation on Growing Performance and Fecal Noxious Gas Emission in Weanling Pig

쑥분말 급여가 이유자돈의 생산성과 분의 유해가스 발생량에 미치는 영향

  • Kim, Y M. (Institute of Agriculture & Life Sciences, Gyeongsang National University) ;
  • Kim, J.H. (Korea Applied Microorganism Institute Research) ;
  • Kim, S.C. (Division of Applied Life Science, Gyeongsang National university) ;
  • Lee, M.D. (Division of Applied Life Science, Gyeongsang National university) ;
  • Sin, J.H. (Division of Applied Life Science, Gyeongsang National university) ;
  • Ko, Y.D. (Division of Applied Life Science, Gyeongsang National university)
  • 김영민 (경상대학교부속 농업생명과학연구원) ;
  • 김재황 (한국응용미생물산업연구소) ;
  • 김삼철 (경상대학교 응용생명과학부) ;
  • 이문도 (경상대학교 응용생명과학부) ;
  • 신재형 (경상대학교 응용생명과학부) ;
  • 고영두 (경상대학교 응용생명과학부)
  • Published : 2003.08.30

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of dietary wormwood powder (Artemisia montana Pampan; WP) supplementation on growing performance and fecal noxious gas emission in weanling pigs. One hundred and twelve pigs were alloted into four treatments and offered for 4 weeks one of the diets supplemented with 0% (control), 0.5% (0.5), 1.0% (1.0) and 2.0% (2.0) WP. Each treatments has four replicate with 7 pigs per replicate. ADG, ADFI and F/G were improved by 1.0 and 2.0 WP supplementation during 0d${\sim}$14d feeding. Feed intake of 1.0 WP diet was higher (P<0.05) than any other diet during 15d${\sim}$28d feeding. But there were no differences among the other treatments in the weight gain and feed conversion. During the whole feeding period, daily weight gain and feed intake of pigs fed 1.0 and 2.0 treatments were higher than those of pigs fed control and 0.5 diet. DM digestibility was significantly (P<0.05) higher in weanling pigs fed 0.5, 1.0 and 2.0 WP than that of the control. The protein digestibility was significantly improved in 1.0 WP treatment and the phosphorus digestibility was improved in 2.0 WP treatment. Excretion of nitrogen and phosphorus was significantly (P<0.05) decreased by 2.0 treatment than control. Emission of fecal ammonia after 48 hours storage in vinyl bag dramatically decreased by all the treatments except control. However, there was no statistical difference in fecal hydrogen sulfide emission among treatments. In conclusion, this study suggested that the dietary 1.0${\sim}$2.0 supplementation of WP can improve productivity of pigs decrease fecal $NH_3$ and $H_2S$ gas emission.

본 시험은 쑥(Artemisia montana Pampan) 분말을 이유자돈 사료에 0%, 0.5%, 1.0% 및 2.0% 수준으로 대체하여 급여할 경우 증체량, 사료섭취량, 사료요구율, 영양소 소화율 및 분의 유해가스 발생량에 미치는 영향과 적정 첨가수준을 구명하기 위하여 4처리, 4반복, 반복당 7두로서 총 112두를 공시하여 4주간 사양시험을 실시하였다. 0${\sim}$14일령 동안의 일당증체량, 사료섭취량 및 사료요구율은 쑥분말 1.0% 첨가구와 2.0% 첨가구에서 개선되는 경향을 나타내었고 15${\sim}$28일령 동안의 일당증체량과 사료요구율은 처리간의 유의차가 없었으나 사료섭취량은 대조구에 비해 쑥분말 1.0% 첨가구가 증가하였고(P<0.05) 쑥분말 0.5% 첨가구와 2.0% 첨가구는 다소 증가하는 경향만 나타냈다. 한편, 전 기간 동안의 일당증체량은 대조구에 비해 쑥분말 1.0% 첨가구와 2.0% 첨가구가 증가하는 경향을 보였고 사료섭취량은 모든 쑥분말 첨가구에서 증가하는 경향을 보여서 사료요구율은 쑥분말 1.0% 첨가구와 2.0% 첨가구에서 개선되는 경향을 나타냈다. 영양소 소화율에 있어서 건물 소화율은 대조구에 비해 모든 쑥분말 첨가구에서 증가하는 경향을, 조단백질 소화율은 쑥분말 1.0% 첨가구에서 증가(P<0.05), 인 소화율은 쑥분말 2.0% 첨가구에서 증가(P<0.05)한 것으로 나타났다. 질소와 인 배설량은 대조구에 비해 쑥분말 2.0% 첨가구에서 감소하였고(P〈0.05) 쑥분말 0.5% 첨가구와 1.0% 첨가구에서는 감소하는 경향만을 나타냈다. 분의 유해가스 발생량에 있어서 $NH_3$ 발생량은 48시간 발효시에 대조구에 비해 모든 쑥분말 첨가구들에서 뚜렷하게 감소하였고(P<0.05) $H_2S$ 발생량은 전반적으로 쑥분말 첨가구들에서 감소하는 경향을 보였다. 이상의 결과를 종합해 보면 이유자돈 사료에 쑥분말을 1.0${\sim}$2.0% 수준으로 첨가하여 급여하는 것이 생산성 향상과 유해가스 발생량 감소에 효과가 있는 것으로 사료된다.

Keywords

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