Antioxidant and Antimicrobial Activities of The Extracts from Native Camellia japonica in Korea

국내 자생 동백나무(Camellia japonica L.) 추출물의 항산화 및 항미생물 활성

  • 이숙영 (동신대학교 산업용가속기 이용 생물연구센터 바이오유전자원연구실) ;
  • 김선민 (동신대학교 한약재산업학과) ;
  • 황은주 (동신대학교 한약재산업학과) ;
  • 표병식 (동신대학교 한약재산업학과)
  • Published : 2004.10.01

Abstract

This research has been undertaken to increase availiability of native Camellia japonica leaf and flower in Korea as a edible-medicinal resource. Chemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities in different parts of camellia were investigated. Crude protein contained the highest in young leaves(14.22%) but less than 10% in different parts. The contents of crude fat and crude ash were 60.48% in seeds and 5.16% in mature leaves, respectively. Methanol extract of young leaf, flower, and flower bud in camellia showed strong antioxidant activity compared with different parts. Also, antioxidant activity of these was higher than that of BHT, but weaker than that of VtC. Antioxidant activity of various parts in camellia were in order of young leaf > flower bud > flower > mature leaf > stem > bark. Extracts of mature leaf and bark had a remarkable antibacterial activity(0 CFU/$m\ell$) on Bacillus subtilis. The young leaf extract displayed effective growth inhibition against B. subtilis, Candida albicans, and Trichosporon beigelii.

동백나무의 잎과 꽃의 식용자원화를 위한 일환으로서 동백의 부위별 성분분석, DPPH radical 소거능에 의한 항산화활성, 및 항미생물 활성을 조사하였다. 수분 함량은 꽃과 어린 잎 부위에서 70% 이상의 함유율을 보였고, 조단백질의 함량은 꽃을 제외한 나머지 부위에서 3%이상이었으며, 지방 함량은 씨부위에서 23.08%로 많이 함유되어 있었다. 회분의 함량은 수피 부위에서 2.97%와 탄수화물의 함량은 에서 높게 나타났다. 항산화활성은 어린잎(RC$_{50}$=30.37$\mu\textrm{g}$/mL), 꽃봉오리 (RC$_{50}$=52.97$\mu\textrm{g}$/mL)와 꽃(RC$_{50}$=59.48 $\mu\textrm{g}$/mL)이 높은 활성을 보였으며 합성 항산화제인 BHT의 RC$_{50}$ 값이 584.04$\mu\textrm{g}$/mL의 활성 보다 높은 항산화 활성을 가지고 있음을 확인하였다. 동백을 각 부위별로 추출하여 병원성균과 식중독균, 식품과 관련이 있는 세균 및 효모 등 4균주에 대하여 항미생물 활성을 검토한 결과, 동백의 수피 부위가 P. vulgaris와 B. subtilis에 대한 높은 항균성을 나타내었으며, 특히, 어린잎은 C. albicans와 T. beigelii 모두에 대하여 매우 강한 활성을 나타내었다.을 나타내었다.

Keywords

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