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Relationship Between Storage Periods and Germination Ability of Dehisced Seeds of Panax ginseng C. A. Meyer

저장기간과 인삼종자 발아력과의 관계

  • Published : 2004.12.01

Abstract

This study were conducted to investigate the viability and germination of dehisced Panax ginseng seeds stored for long period in the storage chamber with $5^{\circ}C\;and\;30{\%}$ humudity. The staining reaction times for viability test were 150 min, 90 in, 60 min at $0.1{\%},\;0.5{\%}\;and\;1{\%}$ triphenyltetrazolim chloride(TTC), respectively. the more the storage period, the less the healthy seeds ratio. It was $96.6{\%},\;89.2{\%},\;63.4{\%}$ for 1-year storage, 7-years storage, 9-years storage, respectively. Germination ratio were $84.0{\%},\;80.5{\%},\;73.5{\%},\;2.5{\%}$ for 1-year stroage, 6-years storage, 7-years storage and 9-years storage, respectively. Therefore it was confirmed that ginseng seed can be stored up to 6-7 years.

종자저장실온도($5{\pm}1^{\circ}C$, 상대습도 $30{\%})$에서 장기저장된 인삼종자의 발아율과 종자의 활력을 조사하였던 바 그 결과 를 요약하면 다음과 같다. 활력검사에 사용한 Terazolum 용액처리는 $0.1{\%}$에서는 150분, $0.5{\%}$에서는 90분 그리고 $1{\%}$에서는 60분이 적당하였으며, 인삼종자의 발아는 $10^{\circ}C$에서 가장 양호하게 나타났으며, $20^{\circ}C$에서는 발아가 불량하였다. 건전종자의 비율은 1년 저장종자에서는 96.6{\%}$, 7년 저장종자에서는 $89.2{\%}$, 9년 저장종자의 경우에는 $63.4{\%}$으로 저장기간이 길수록 건전종자의 비율이 낮아졌다. 한편 종자의 발아율은 1년 저장종자에서는 $84.0{\%}$, 6년 저장종자에서는 $80.5{\%}$, 7년 저장종자에서는 $73.5{\%}$, 9년 저장종자에서는 $2.5{\%}$로 나타나, 인삼종자는 $6\~7$년 동안 저장할 수 있는 것으로 확인되었다.

Keywords

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