Antimicrobial Activities of Botanical Antimicrobial Agent-Grapefruit Seed Extract Mixture for the Preparation of Anitimicrobial Packaging Paper

항균포장지 제조용 식물성 자몽종자추출물제재의 항균특성

  • Cho Sung-Hwan (Department of Food Science and Technology, Institute of Agriculture and Life Science) ;
  • Kim Chul-Hwan (Department of Forest Products, Gyeongsang National University) ;
  • Park Woo-Po (Division of Food Science, Masan College)
  • 조성환 (경상대학교 식품공학과 및 농업생명과학연구원) ;
  • 김철환 (경상대학교 임산공학과) ;
  • 박우포 (마산대학 식품과학부)
  • Published : 2004.09.01

Abstract

Botanical antimicrobial agent-grapefruit seed extract mixture(BAAG), which could be applied to the preparation of antimicrobial packaging paper, was investigated in order to prove the preservative function of fruits and vegetables. HAAG showed remarkable antimicrobial effects against Fusarium solani Botrytis cinerea, Pencillium crustosum, Erwinia carotovora, Phoma destructiva and Alternaria radicina causing the postharvest decay of fruits and vegetables. We have examined that HAAG could inhibit the growth of microorganims when treated with more than 500 $\mu$g/mL concentration. The activities of HAAG were stable in the wide spectrum of pH and temperature. Direct visualization of microbial cells by using scanning electron microscope showed the loss of microbial cell membrane function, which was destroyed by treating with the dilute solutions of HAAG. We could confirm that HAAG be an antimicrobial agent for the preparation of antimicrobial packaging paper.

식물성 천연항균제인 자몽종자추출제재(Boatanical antimicrohiagent-grapefruit seed extract mixture : BAAG)의 항균특성을 구명하고, 과채류의 선도유지제로서의 기능과 효능을 입증하기 위하여 BAAG를 조제하여 과채류의 저장, 유통중 발생하는 변패균주, Fuarium solani, Botrytis cinerea Pencilliumcrutosua Ewinia carotovora Phoma destructiva and Alternaria radirina등을 공시균주로 사용하여 Paper disk method에 의한 농도별 항균력을 실험한 결과,변패미생물에 대하여 농도에 비례하여 상당한 항균효과를 보였으며, 또한 생육저해곡선에서는 500 $\mu$g/mL 이상에서 미생물의 생육이 완전히 억제되는 것을 볼수 있었다. 그리고 열 및 pH 안전성에 대해서도 열처리의 온도와 pH 범위에 관계없이 항균력을 보임으로써 열과 pH에 안정한 것으로 나타났다. 또한 항균력에 의한 미생물의 생태변화에 대한 전자현미경적 검사(SEM에서도 항균물질이 미생물 세포벽 또는 세포막의 기능성을 파손하여 삼투기능이 상실됨으로 해서 미생물의 생리가 중단되고 생육이 억제되는 것을 볼 수 있으며, 균체내부에 빈 사멸 균체들이 증대함을 알 수 있었다. 이상의결과로 미루어, BAAG는 항균포장원지 또는 항균포장상자의기능성 소재로 이용될 수 있음을 확인할 수 있었다.

Keywords

References

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